Szukaj
Bombki z masy cukrowej

Bombki z masy cukrowej

Bombki z masy cukrowej bardzo Wam się przydadzą w zimowym sezonie. Są łatwe do wykonania i uroczo się prezentują. Im bliżej Świąt, tym cenniejszy staje się nasz czas i takie bardzo efektowne a szybkie do zrobienia dekoracje to coś, czego trzeba nam najbardziej!

Bombki z masy cukrowej można także przygotować z niespodzianką – do środka włożyć kulę z czekolady albo z piernika. Jadalna bombka na pewno zachwyci dzieciaki, które zawsze najbardziej polują na dekoracje. Nasza ekspertka Beata Mielcarek pokaże krok po kroku, jak przygotować bombki do dekoracji tortu.

Jestem pewna, że takie urocze bombki sprawdzą się także w innych rolach – jako dekoracja słodkiego stołu na przykład. Na pewno znajdziecie dla nich zastosowanie!

Beata Mielcarek
Beata Mielcarek

O autorze

Beata zaczęła swoja przygodę z dekoracją tortów w stylu angielskim w 2014 roku. Na początku traktowała to jako hobby i sposób na relax. Od tamtej pory wciąż doskonali swoje umiejętności a hobby przerodziło się w pasję i sposób na życie.Zdobyła już liczne nagrody na konkursach dekoracji tortów – między innymi złoty medal w kategorii tortów ślubnych i brązowy w kategorii kwiatów cukrowych i Best in Class na Cork Sugarcraft Show, w Irlandii a także złoty, srebrny i brązowy medal na konkursie Cake International w Anglii. Aktywnie bierze udział w konkursach dekoracji tortów w Wielkiej Brytanii i Irlandii a jej prace i tutoriale publikowane są w branżowych magazynach. Preferuje prace “z wolnej ręki” gdzie może dać upust swojej wyobraźni. Od tego roku jest również ambasadorem marki By Bora Sugar Paste.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia

Podstawowe

Pojemnik na skrobię
  • dowolne silikonowe moldy (ornamenty, imitacje dzianiny, piórka, motywy roślinne, nawet kwiatki!)

  • wykrawaczki np serduszka, małe choineczki itp.

Barwniki spożywcze

Barwnik w pyłku - srebrny
  • alkohol do barwnika

Jak zrobić bombki z masy cukrowej

Bombki z masy cukrowej-01
Barwimy masę i formujemy nasze bombki lub używamy styropianowych kul i obkładamy je masą. Odstawiamy na bok do przeschnięcia.
Bombki z masy cukrowej-02
Bombki z masy cukrowej-18
Korzystając z pomocy naszych moldów i wykrawaczek wyciskamy wzorki pamiętając aby była odpowiednia ich ilość bo zdobimy na bogato
Bombki z masy cukrowej-03
Gotowe odstawiamy do lekkiego przeschnięcia
Bombki z masy cukrowej-04
Z masy cukrowej formujemy mały wałeczek i odcinamy dwa kawałeczki które posłużą nam jako zawieszka bombki
Bombki z masy cukrowej-05
Następnie przy pomocy skalpela delikatnie nacinamy (pionowo) odkładamy na bok
Bombki z masy cukrowej-06
Zaczynamy dekorować nasze bombki. Jeśli chcemy aby bombka była bardziej matowa to posypujemy ją mączką kukurydzianą.
Bombki z masy cukrowej-08
Przy pomocy wody przyklejamy kolejno nasze ozdoby, pamiętając aby nie były wszystkie zupełnie płasko przyklejone. Efekt ma być lekko “puchaty”, najlepiej robić to etapami. Jeśli coś jest zbyt duże lub zbyt długie przycinamy sobie na odpowiedni rozmiar.
Bombki z masy cukrowej-09
Przyklejamy naszą zawieszkę
Bombki z masy cukrowej-10
Z drucika formujemy “U” odpowiednio przycinamy
Bombki z masy cukrowej-11
i mocujemy lekko wbijając w zawieszkę naszej bombki
Bombki z masy cukrowej-07
Jeśli nie mamy cukrowych koralików możemy je zrobić z masy formując malutkie kuleczki
Bombki z masy cukrowej-12
i przy pomocy wody delikatnie przyklejamy do ozdób
Bombki z masy cukrowej-13
Bombki z masy cukrowej-14
Ozdoby przeznaczone na drugą bombkę malujemy srebrnym barwnikiem. Nadmiar lekko strzepujemy i budujemy dekoracje uważając aby nie ubrudzić bombki srebrem. Pamiętamy aby zawieszkę z drucikiem również pomalować na srebrny kolor!
Bombki z masy cukrowej-15
Na koniec, wedle uznania , możemy bombki lekko musnąć na sucho barwnikami w pudrze w odpowiednim kolorze.

Przydatne uwagi

  • Środek bombki z masy cukrowej można również wypełnić ryżem preparowanym lub, czekoladową kulą typu Terry’s Orange 
  • Jak przygotować i wykorzystać RKT, czyli preparowany ryż z piankami zobaczycie w tych tutorialach.

Korzystając z okazji życzę wszystkim spokojnych , zdrowych i radosnych świąt Bożego Narodzenia w gronie rodziny i przyjaciół oraz Szczęśliwego Nowego Roku 🎄🎄🎄

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie

Przypnij na pinterest

Bombki z masy cukrowej

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Top 3 ciasta na lato

Top 3 ciasta na lato

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, orzeźwiające i kolorowe desery. W gorące dni idealnie sprawdzą się ciasta, które nie tylko zapewnia nam coś

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ