Go Back
+ servings

Ciasto marchewkowe

Magda Kubiś
Rozgrzewające ciasto marchewkowe. Idealne na każdą okazję.
porcje 2 blaty fi20, każdy ~5cm wysoki
kategoria Deser

Składniki
  

  • 3 szklanki drobno startej marchewki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 1 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Instrukcje
 

  • Przesianą mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon wymieszać razem.
  • Jajka rozbić i wymieszać z olejem i ekstraktem z wanilii.
  • Połączyć i wymieszać wszystko razem w mikserze na średnich obrotach.
  • Zmniejszyć obroty miksera na małe i dodać marchewkę. Wymieszać.
  • Dwie blaszki fi20 wysmarować smarowidłem do blach. Ciasto marchewkowe podzielić na dwie, równe części i rozłożyć na blaszkach.
  • Ciasto marchewkowe piec w temperaturze w 175°C (350F), około 35 minut lub do momentu aż wykałaczka włożona w środek będzie sucha.

Uwagi

Do ciasta marchewkowego można dodać rodzynki, orzechy lub kandyzowaną skórkę z pomarańczy.
Tradycyjnie, ciasto przekłada się kremem z serka śmietankowego.