Go Back
Frużelina z owoców leśnych

Frużelina z owoców leśnych

Magda Kubiś
Frużelina z owoców leśnych jest hasłem bardzo pojemnym. Moje owoce w żelu wyszły słodko cierpkie, o znakomitym smaku i super zapachu.

Składniki
  

  • 500 g owoców leśnych jeżyny, maliny, jagody, truskawki etc.
  • 50 g cukru opcjonalnie
  • 5 g soku z cytryny
  • 4 g żelatyny
  • 20 g zimnej wody

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  • Umyte owoce przełożyć do rondla. Dodać cukier.
  • Zagotować na wolnym ogniu po czym od razu zmniejszyć moc palnika do minimum. Gotować około 3 minut w zależności od użytych owoców. Zestawić z palnika.
  • Do gorących owoców dodać napęczniałą żelatynę i zamieszać aż się rozpusci.
  • Przechowywać w lodówce lub zawekować.