Go Back
+ servings
Babeczki z marshmallow

Babeczki marshmallow

Babeczki z Marshmallow całkiem dobrze naśladują smakiem ogniskowe Smores’y! Czekoladowe babeczki z karmelizowaną bezą! Pycha!
porcje 30 mini babeczki

Składniki
  

Spód do babeczek

  • 100 g biszkoptów typu graham
  • 50 g masła

Czekoladowe babeczki

  • 90 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 80 g czekolady mlecznej
  • 125 ml maślanki
  • 150 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem z bezy karmelizowanej

  • 180 g cukru kryształu
  • 2 szt. białka jaj kurzych
  • 1 łyżka wody

Karmel do bezy

  • 50 g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Instrukcje
 

Spód do babeczek

  • Biszkopty zmielić w malakserze.
  • Dodać masło i dobrze wymieszać.
  • Nakładać łyżeczką do papilotek i dobrze ugnieść na spodzie papilotki.
  • Piec 10 minut w 170C. Wyjąć i wystudzić.

Babeczki czekoladowe

  • Mąkę, sodę i proszek przesiać.
  • Masło z cukrem utrzeć.
  • Dodać jajka i utrzeć na pulchną masę.
  • Dodać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę. Wymieszać.
  • Dodać przesianą mąkę. Wymieszać.
  • Dodać maślankę i dobrze wymieszać do połączenia się składników.
  • Przełożyć do papilotek z podpieczonym już spodem. Piec około 20 minut w 170C.

Karmel do bezy

  • Cukier wsypać do rondla i podgrzewać aż zacznie się topić i karmelizować.
  • Dodać sok z cytryny i wymieszać.
  • Zmniejszyć ogień na minimum. Jeżeli macie kuchenkę elektryczną to płytę można wyłączyć a rondel zostawić na ciepłej płycie tak aby karmel pozostał płynny.

Krem na bezie z karmelizowanym cukrem

  • Zagotować wodę w rondlu. Na rondel postawić naczynie żaroodporne.
  • Do naczynia włożyć białka, cukier i wodę.
  • Robotem ręcznym zacząć ubijać białka. Ubijać aż powstanie gęsta masa.
  • Dodać karmelizowany cukier i ubijać dalej aż masa zgęstnieje.
  • Przestudzoną pastę przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować babeczki.