Go Back
+ servings
ciasto zebra

Ciasto Zebra

Ciasto Zebrało rodzaj ciasta ucieranego. Jest wilgotne i przepyszne. Idealnie nadaje się jako deser na każdą okazję!
porcje 1 blaszka 28cmx37cm

Składniki
  

Ciasto jasne

  • 240 g mąki pszennej typ 550
  • 240 g mąki pszennej
  • 400 g cukru kryształu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 130 g masła
  • 270 g białka pasteryzowanego
  • 225 ml oleju
  • 300 ml mleka
  • 180 g kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Ciasto czarne

  • 35 g czarnego kakao
  • 3 łyżki wrzątku
  • 60 g kwaśnej, gęstej śmietany
  • 45 g cukru

Instrukcje
 

Jasna masa

  • Ubić sztywną pianę z białek z 1/4 cukru.
  • W misce robota połączyć produkty suche: obie mąki, resztę cukru, proszek do pieczenia sól. Zamieszać.
  • W osobnym garnuszku wymieszać mleko, śmietanę i ekstrakt waniliowy.
  • Na wolnych obrotach, do suchych produktów zacząć dodawać miękkie masło. Wymieszać aż będzie przypominać sypki piasek.
  • Dodać olej.
  • Wlać miksturę mleka.
  • Dodać ubite białka i wymieszać robotem na najniżyszch obrotach tylko do połączenia masy.
  • Oddzielić 1/4 masy do osobnej miski.

Czarna masa

  • Kakao zalać wrzątkiem i dobrze wymieszać rózgą.
  • Dodać cukier i śmietanę. Miksturę dodać do 1/4 odłożonej masy. Dobrze zwymieszać.
  • Ciasto wylewać na przemian (jasne/ciemne) do przygotowanej, wysmarowanej smarowidłem blaszki.
  • Piec do suchego patyczka w 180C, około 40 minut.