Go Back
Mus truskawkowy z jogurtem

Mus z truskawek

Elspeth Phin
Pyszny mus truskawkowy z dodatkiem naturalnego jogurtu - idealny do letnich deserów jak i do przełożenia tortów.
kategoria Deser

Składniki
  

  • 400 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200 ml jogurtu
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 8 listków żelatyny lub 2 1/2 łyżki żelatyny w proszku

Instrukcje
 

  • Świeże truskawki zagotować w garnku, około 3min. Mrożone truskawki mogą zająć trochę dłużej.
  • Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie ~10min.
  • Odcisnąć wodę z listków żelatyny i dodać do ciepłych truskawek i wymieszać.
  • Po przestudzeniu zrobić puree.
  • Dodać yogurt i wymieszać.
  • Ubić śmietanę.
  • Do ubitej śmietany dodać puree z truskawek, wolno mieszając.
  • Odstawić do lodówki do stężenia.