Go Back
+ servings

Żelka malinowa

Marlena Doroś
Orzeźwiająca, cierpka, o wyrazistym smaku. Idealna do tortów i mono-porcji, bez dodatku galaretki - naturalnie smakowita!
porcje 1 fi 15cm
kategoria Deser

Składniki
  

  • 200 g malin świeżych lub mrożonych lub 200g puree z malin
  • 5 g żelatyny
  • 25 g zimnej wody
  • 2 łyżki cukru wedle uznania

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała (około 10 minut).
  • Maliny z wodą (50g) zagotować.
  • Blenderem ręcznym zmiksować do konsystencji puree. Można dodatkowo przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek.
  • Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy. (Zobacz "Przydatne uwagi" na dole strony).
  • Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do puree z malin. Dokładnie mieszamy.
  • Puree wylewamy do przygotowanego rantu do żelki.
  • Odsawiamy do lodówki lub zamrażarki aby stężała.