Go Back
+ servings
Szpajza cytrynowa

Szpajza cytrynowa, czyli śląski deser z jajek

Edyta Pałka
To deser, który kiedyś podawano na każdej większej imprezie. Śluby, komunie, okrągłe rocznice, zawsze na stole była szpajza. Albo cytrynowa, albo czekoladowa.
porcje 12 pucharków o pojemności 160ml każdy
kategoria Deser

Składniki
  

  • 8 jajek L wcześniej wyparzone/ naświetlone / umyte
  • sok z 2 dużych cytryn jeżeli ma być kwaśniejsza, można dać z 3 cytryn
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3 garście rodzynek namoczyć wcześniej, żeby były miękkie, jeżeli ktoś nie lubi to nie trzeba dawać
  • 3/4 szklanki cukru szklanka ma 250ml

Instrukcje
 

  • Żelatynę wymieszać w garnuszku z sokiem z cytryn, odstawić do napęcznienia.
  • Do misy robota wbić białka, osobno do miseczki przygotować żółtka.
  • Do białek wsypać cukier i miksować, aż do uzyskania gęstej i sztywnej masy, jak na bezy.
  • Nadal miksując dodać żółtka, ubijać do połączenia.
  • Podgrzać żelatynę z sokiem i letnią wlewać do miksującej się masy, mieszać na średnich obrotach, żeby dobrze się połączyła. Jajeczna masa będzie miała szklisty wygląd i może zacząć sztywnieć.
  • Przekładamy łyżką do pucharków, dodajemy rodzynki lub posypujemy czekoladą.
  • Gotowe deserki wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin, żeby dobrze stężały. Można je udekorować wiórkami czekoladowymi i ubitą śmietaną 36%.