Go Back
+ servings

Bananowiec

Bananowiec, czyli ciasto z bananów. Idealne jako samodzielne ciasto, muffinki/babeczki lub blat do tortów.
porcje 20 muffinków

Składniki
  

  • 260 g mąki
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczka cynamonu szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 110 g oleju
  • 5 dojrzałych bananów

Instrukcje
 

  • Najlepsze do ciasta są bardzo dojrzałe banany. Nawet takie, których nikt już nie chce jeść.
  • 5 dużych bananów obieramy ze skórki.
  • Następnie rozgniatamy albo ręką albo widelcem. NIE rozbijamy ich mikserem - przy rozbitych mikserem bananach robi się z ciasta zakalec!
  • Olej, jajka i banany mieszamy razem.
  • Do tak powstałej masy dodajemy suche składniki.
  • Wszystko razem mieszamy łyżką, nie robotem.
  • Smarujemy formę tłuszczem lub smarowidłem do blach.
  • Na górę ciasta można też dodać orzechy.
  • Ciasto przekładamy do formy, następnie pieczemy około 35 minut w 170°C lub do momentu kiedy patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.

Uwagi

Ciasto można również upiec w formie do muffinków lub w okrągłej formie jako blat do tortu.