Go Back
+ servings

Mus Baileys

Mus Baileys, ni mniej ni więcej, to mus czekoladowy z dodatkiem likieru Baileys. Jego tajemnym składnikiem jest śmietanka o smaku Baileys!
Prep Time30 mins
Total Time30 mins
Course: Deser
Keyword: mus do tortu, tort musowy
Yield: 1 tort musowy fi16cm
Author: Żaneta Wasilewska

Materials

  • 50 g cukru pudru
  • 25 g kakao
  • 400 ml śmietanki min. 36% lub 450ml śmietanki Baileys
  • 50 ml likieru BAILEY’S
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 20 g wody

Instructions

  • Odmierzamy wszystkie potrzebne składniki.
  • Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę, dodajemy cukier puder oraz kakao. Ubijamy do półpłynnej konsystencji.
  • Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.
  • W mikrofali podgrzewamy napęczniałą żelatynę w interwałach po ~5 sekund, aż się rozpuści i nie będzie grudek.
  • Do małej miseczki odlewamy trochę ubitej śmietany. Do niej wlewamy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Tak zahartowana masę dodajemy do reszty ubitej śmietanki i mieszamy do połączenia.
  • Gotowy mus przelewamy do wysokiego naczynia. Przygotowujemy nasze ciasto (blat ciasta wcześniej docinam do rozmiaru blaszki) chrupkę , karmel oraz formę silikonową ( u mnie średnica 16 cm ).