Go Back
+ servings
Mus kawowy

Mus kawowy

Magda Kubiś
Mus kawowy na bazie kremu angielskiego. Intensywny smak kawy. Idealny mus kawowy do przekładania tortów, monoporcji lub jako deser.
porcje 2 przełożenia fi18
kategoria Mus do tortu

Składniki
  

  • 3 żółtka
  • 100 g brązowego cukru
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml Khalua (likier kawowy) opcjonalnie
  • 400 ml śmietany
  • 12 g żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
  • Mleko, cukier i kawę umieścić w rondlu.
  • Podgrzać, aby cukier sie rozpuścił, ale nie zagotować.
  • Żółtka rozbić.
  • Do rozbitych żółtek powoli wlewać gorący roztwór, ciagle mieszając rózgą. Uważamy, aby żółtka sie nie ścieły.
  • Przelać z powrotem do rondla, dodać likier kawowy (opcjonalnie) i podgrzać na małym ogniu ciagle mieszając.
  • Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
  • Roztwór odstawić do przestygnięcia. Można przyspieszyć zanurzając naczynie w zimnej wodzie.
  • Śmietanę kremówkę ubić na 3/4.
  • Mieszając śmietanę na najniższych obrotach, wlewać powoli przestudzony roztwór kawowy. Jeżeli potrzeba, wymieszać szpatułką.
  • Przelać do rękawa cukierniczego i przełożyć blaty tortu.