Go Back
+ servings

Sernik dyniowy

Bożena Furdal
Pyszny sernik dyniowy z dynią Hokkaido, na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem sosu z żurawin. Zobacz nasz przepis na idealny sernik dyniowy!
porcje 1 blaszka fi24
kategoria Deser

Składniki
  

Ciasteczkowy spód

  • 180 g ciasteczek zbożowych z żurawiną (Belvita, Sante)
  • 120 g masła

Masa serowo dyniowa

  • 1 kg podwójnie zmielonego twarogu
  • 200 g puree z dyni
  • 1 skórka z otartej pomarańczy i sok
  • 6 żółtek
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g cukru
  • 130 g masła
  • 70 g białej czekolady
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • duża szczypta soli

Sos żurawinowy

  • 300 g żurawiny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka likieru Grand Marnier opcjonalnie
  • sok z jednej pomarańczy

Ciasteczkowy warkocz

  • 180 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Instrukcje
 

Ciasteczkowy spód

  • Masło roztopić.
  • Ciasteczka włożyć do malaksera i zmielić do konsystencji piasku.
  • Przygotować rant lub blaszkę. Jeżeli używamy rantu, owinąć go szczelnie papierem do pieczenia. Wyłożyć dno rantu masą.
  • Schować do lodówki na czas przygotowania masy serowo-dyniowej.

Puree z dyni

  • Dynię umyć dokładnie i wydrążyć pestki.
  • Pokroić na małe kawałki. 
  • Rozłożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, skórką do folii.
  • Piec w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut.
  • Kiedy dynia jest już miękka, zblendować do konsystencji puree.
  • Dodać otartą skórkę z pomarańczy i sok. Dobrze wymieszać.

Ciasteczkowy warkocz

  • Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukier i jajko. 
  • Mieszamy składniki mieszczadłem typu K.
  • Dodajemy pokrojone, zimne masło i mieszamy do połączenia się składników.
  • Kiedy ciasto jest gotowe, obwijamy folią i odstawiamy do lodówki.
  • Schłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy paski i pleciemy warkocz.

Masa serowo - dyniowa

  • Masło rozpuścić.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lub mikrofali.
  • Do sporej miski dodać zmielony ser, żółtka, cukier. Zmiksować na gładką masę, na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. 
  • Dadać przesianą mąkę ziemniaczaną, puree z dyni, przyprawy i sól.
  • Wymieszać do połączenia się składników.
  • Dodać roztopione masło oraz czekoladę. Wymieszać szpatułą.
  • Masę przełożyć do rantu, na górę ciasteczkowego spodu. Piec około 50 minut.
  • Na ciasto serowe wyłożyć przygotowany warkocz ciasteczkowy i posmarować żółtkiem.
  • Piec następne 10-15 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwi i pozostawić w piekarniku przez następną godzinę.
  • Wyciągnąć i pozostwić do całkowietego wystygnięcia.

Sos żurawinowy

  • Żurawinę z odrobiną cukru gotujemy w rondlu (bez wody, same owoce) aż wszystkie owoce się rozpadną.
  • Dodajemy sok z pomarańczy i Grand Marnier (likier jest opcjonalny).
  • Przestudzoną wykładamy na ostudzony już sernik.