Go Back
+ servings

Mus z jeżyn

Magda Kubiś
Mus jeżynowy jest wspaniałym deserem sam w sobie, świetnie poradzi sobie w pucharkach na słodkim stole, lubi się łączyć z delikatnymi kremami, jak śmietanka czy biała czekolada, ale i w dekadenckiej wersji z czekoladą też wypadnie znakomicie. 
porcje 2 przełożenia fi18
kategoria Deser

Składniki
  

  • 340 g jeżyn
  • 225 g śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru wedle uznania
  • 10 g żelatyny
  • 40 g zimnej wody

Instrukcje
 

  • Jeżyny z cukrem zagotować.
  • Lekko przestudzone rozbić blenderem ręcznym, ewentulanie przetrzeć przez sitko aby uzyskać puree.
  • Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała.
  • Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną dodać do puree z jeżyn.
  • Śmietanę ubić na 3/4.
  • Powoli mieszając dodać przestudzone puree z jeżyn.
  • Wylać na blaty tortu, lub do pucharków, i odstawić do stężenia.