Go Back
Lemon curd

Lemon Curd

MojeWypieki.com
Pyszny, domowy Lemon Curd. Idealny do deserów i kremów do tortu.
kategoria Deser

Składniki
  

  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g drobnego cukru
  • 80 g masła
  • skórka starta z 2 cytryn
  • sok z dwóch cytryn takich dorodnych, dużych cytryn

Instrukcje
 

  • Cytryny sparzyć i wyszorować (ja biorę nową gąbkę do naczyń i szoruję)
  • Szklaną lub metalową miskę ustawiam na garnku z wodą (tak zwana kąpiel wodna).
  • Wbijam całe jaja plus żółtka i cukier i mieszam porządnie rózgą.
  • Dodaję masło, sok z cytryny i skórkę. 
  • Podgrzewam na najmniejszym ogniu. Mieszam dość długo, do zagęszczenia, aby odparował zapach masła i żółtek.
  • Jak jest gotowe, przecieram delikatnie przez sito, aby nie był z grudkami i był aksamitny. Przelewam do słoiczka.