Go Back
+ servings
Biszkopt z masłem

Biszkopt z masłem

Magda Kubiś
Tradycyjny biszkopt z masłem. Idealny do tortów typu naked.
porcje 1 Fi18
kategoria biszkopt

Składniki
  

  • 5 jajek rozmiar L
  • 200 g cukru kryształu
  • 200 g mąki typ 450
  • 50 g roztopionego masła

Instrukcje
 

  • Całe jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej masy.
  • Przesianą przez sitko mąkę dodajemy partiami do masy z jajek, delikatnie mieszając szpatułką do połączenia się składników.
  • Masę odsawiamy na ~5 minut.
  • Dodajemy roztopione, przestudzone masło i delikatnie mieszamy szpatułką, tylko do połączenia się składników.
  • Masę przelewamy do wcześniej przygotowanego rantu.
    Pieczemy minimum 45-50 minut (do momentu kiedy patyczek wsadzony w środek wyjdzie suchy) w temperaturze 165-170 stopni.