Go Back
+ servings

Drip z borówek amerykańskich do tortu

Magda Kubiś
Drip z borówek amerykańskich! Smaczny drip z białej czekolady z żelatyną i dodatkiem puree z borówek! Drip ma przepiękny kolor i smak!
porcje 1 tort fi18 (7")

Składniki
  

  • 50 g puree z borówek amerykańskich
  • 125 g białej czekolady
  • 60 g śmietany kremówki 36%
  • 25 g cukru wedle uznania
  • 5 g żelatyny
  • 25 g zimnej wody

Instrukcje
 

  • Przygotować puree z borówek
  • Borówki z cukrem zagotować.
  • Zblendować.
  • Przetrzeć przez sitko.
  • Drip
  • Czekoladę i śmietanę umieścić w rondelku i rozpuścić. Mieszać rózgą aby sie nie przypaliła.
  • Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
  • Napęczniałą żelatynę rozpuścić.
  • Do ciepłej czekolady dolać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać.
  • Dodać puree z borówek i wymieszać.
  • Odstawić do przestygnięcia, na około 5 minut.
  • Polać mocno schłodzony tort i odstawić do lodówki aż polewa stężeje.