Go Back
+ servings

Tiramisu

Magda Kubiś
Tiramisu - idealny przepis na deser i jako krem do tortów.
porcje 33 cmx23cmx6cm

Składniki
  

Krem

  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 125 g cukru kryształu
  • 1 kg serka mascarpone

Ciasto

  • kakao lub starta czekolada do posypania
  • 300 g biszkoptów "lady fingers"
  • 1.5 szklanki mocnej kawy
  • rum

Instrukcje
 

  • Jajka, żółtka i cukier umieścić w żaroodpornej misce.
  • Do garnka nalać małą ilość wody i zagotować.
  • Miskę wstawić na garnek z wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody.
  • Jajka ubić na parze na gęstą masę.
  • Zdjąć z pary i dalej ubijać aż masa ostygnie.
  • Partiami dodawać mascarpone. Po każdej dodanej porcji mieszając robotem tylko tyle aby serek wymieszał się. Zbyt długie mieszanie może doprowadzić do zwarzenia się kremu.
  • Na dnie naczynia układamy warstwę, lekko nasączonych roztworem kawy z alkoholem, biszkopcików.
  • Szpatułką rozprowadzamy połowę masy.
  • Na krem układamy następną wartwę biszkopcików i na nich rozprowadzamy resztę kremu.
  • Posypujemy kakao lub startą czekoladą.
  • Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.