Go Back
+ servings

Mus mango - marakuja

Wojtek Rzepecki
Słodko kwaśny mus z mocno wyczuwalnym smakiem każdego owocu.
Idealny do deserów, musów, tortów i ciast!
porcje 4 przełożenia tortu fi24cm

Składniki
  

  • 500 g śmietany kremówki
  • 250 g pulpy mango przetartej
  • 250 g pulpy marakuja z pestką też się nadaje
  • 100 g cukru
  • 12 g żelatyny + 60g wody
  • 10 g syropu z kwiatu pomarańczy
  • Sok z 1 cytryny

Instrukcje
 

  • Przygotowujemy roztwór żelatynowy: Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do naciągnięcia.
  • Puree marakuja łączymy z pulpą mango.
  • Dodajemy ekstrakt z kwiatu pomarańczy.
  • Śmietankę kremówkę ubijamy na 3/4. To bardzo ważne, śmietany do musów nie ubijamy na sztywno.
  • Do zmieszanych owoców dodajemy rozpuszczony ciepły roztwór żelatynowy.
  • Obie masy łączymy razem. Mieszamy łyżką, a nie rózgą. Rózga może spowodować, że mus nam się zwarzy. Mus musi mieć konsystencję półpłynną.
  • Wylewamy do w dowolne formy silikonowe lub po prostu w rant tortowy.