Go Back
+ servings
Biszkopt tłuszczowy

Biszkopt tłuszczowy

Waniliowy biszkopt tłuszczowy. Świetny do tortów powlekanych masą cukrową, naked i do rzeźbienia tortów antygrawitacyjnych i 3D.
porcje 3 blaty fi20
kategoria biszkopt

Składniki
  

  • 340 g masła
  • 435 g cukru
  • 1.5 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 6 jajek
  • 280 g pełnego mleka
  • 50 g oleju roślinnego
  • 575 g mąki
  • 1 łyżka + łyżeczka proszku do pieczenia (1 łyżka plus 1 łyżeczka)
  • 3/5 łyżeczki soli

Instrukcje
 

  • Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski i odstawić.
  • Mleko i olej wlać do jednego naczynia, odstawić.
  • Masło z cukrem i ekstraktem z wanilii utrzeć w mikserze, na średnich obrotach, do momentu aż masa będzie puszysta, około 10 minut.
  • Na zmniejszonych obrotach dodawać po 2 jajka. dokładnie mieszając.
  • W czterech partiach dodać wymieszane wszystkie suche produkty na przemian z płynami. Czyli dodajemy 1/4 suchych produktów, mieszamy chwilę aż mąka połączy się z masą i dolewamy 1/3 mleka z olejem.
  • Wkładamy ciasto na biszkopt do uprzednio przygotowanych blaszek do pieczenia.
  • Biszkopt tłuszczowy piec w 170°C (350F) do momentu, kiedy wykałaczka wbita w środek wyjdzie czysta, czyli około 40 min.