Go Back
+ servings

Sernik nowojorski - New York cheesecake

Magda Kubiś
Pyszny, delikatny sernik na bazie serka kremowego
porcje 1 fi23cm (9")

Składniki
  

Spód

  • 200 g zmielonych biszkoptów waniliowych
  • 100 g zmielonych orzechów pekan
  • 125 g masła

Masa serowa

  • 1 kg serka kremowego typu Philadelphia
  • 5 dużych jajek
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Opcjonalnie - rodzynki skórka pomarańczowa

Instrukcje
 

  • Spód
  • Orzechy i biszkopty zmielić drobno.
  • Dodać chłodne masło.
  • Wymieszać wszystko razem.
  • Masę wyłożyć na spód tortownicy fi23cm, wyłożonej papierem do pieczenia i lekko przyklepać.
  • Piec w 180C (350F) około 10 minut.
  • Masa serowa
  • Ser i cukier umieścić w misie miksera.
  • Utrzeć na pulchną masę, tak aby nie było grudek.
  • Dodawać po jednym jajku, mieszając masę po dodaniu każdego jajka.
  • Dodać wanilię, wymieszać.
  • Opcjonalnie dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową.
  • Masę wylać na przestudzony spód.
  • Piec około 1h w 175C (350F).
  • Sernik można polać sosem karmelowym lub czekoladowym ganache.