Go Back
+ servings

Kokosanki ala Kudłacze ala Lamington

www.Domowe-Wypieki.pl
Pyszne ciasto, polane polewą czekoladową i obtoczone wiórkami kokosowymi. Również popularne w Australii gdzie zwą je "Lamington"
porcje 3 blaty fi15

Składniki
  

Ciasto

  • 130 g masła lub margaryny
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka rozmiar M
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka

Lukier

  • 200 g cukru pudru
  • 40 g kakao
  • 170 ml mleka
  • 35 g masła

Do obtoczenia

  • 200 g wiórków kokosowych

Instrukcje
 

Ciasto

  • Formę kwadratową o boku ok. 24 cm wysmarować masłem i posypać mąką lub smarowidłem do blach.
  • Przygotować ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i odstawić na bok.
  • Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku, miksując dobrze po każdym dodaniu.
  • Zmniejszyć obroty miksera na niskie i wmieszać na przemian mąkę z mlekiem w dwóch porcjach (połowę mąki, połowę mleka, resztę mąki i resztę mleka), tylko do momentu połączenia się składników.
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  • Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu wyciągnąć formę z ciastem na blat i pozostawić do lekkiego ostygnięcia (ok. 20 minut), następnie przełożyć do góry dnem na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Odciąć brzegi i wierzch ciasta (aby lukier mógł wsiąknąć w ciasto).

Lukier

  • Cukier puder i kakao przesiać do metalowej lub szklanej miski. Mleko i masło podgrzać, aż do rozpuszczenia się masła. Dodać do cukru z kakao i wymieszać trzepaczką do połączenia. (Dobrze jest miskę umieścić na garnku z małą ilością gotującej się wody, na małej mocy palnika, aby lukier był cały czas lekko ciepły).