Anna Kowalik Świąteczny Skrzat Tutorial
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Świąteczny krasnal

Zimowy, świąteczny okres to czas pełen pośpiechu i piętrzących się obowiązków, list zadań, zakupów i obaw, czy się zdąży. A ponad to wszystko jest to też czas wzruszeń, spotkań, gościnnych, pachnący domów i długich rozmów przy resztkach zalegających stół, kiedy dzieciaki śpią już, ściskając prezenty przez sen.

Skrzaty mogą nam się przydać w obydwu odsłonach grudnia 🙂

Kto by nie chciał mieć do pomocy dwunastu domowych pomocników przed Wigilią? Ten do mielenia maku, tamten do siekania warzyw, ten do wyciągnięcia z karpia ości, tamten do mycia okien. A w roztaczaniu świątecznego klimatu też nie mają sobie równych. Zresztą popatrzcie tylko na tego kolesia w śniegu. Czy nie chce się od razu zawinąć w koc i napić gorącej czekolady, oglądając rodzinne zdjęcia?

W tym tutorialu Ania Kowalik pokaże Wam jak przygotować tort z takim właśnie Skrzatem!

Przygode z tortami rozpoczela kilka lat temu. Jest to jej hobby i sposób na relax. Wciąż doskonali swoje umiejętności a hobby przerodziło się w pasję. Zdobyła już liczne nagrody na konkursach dekoracji tortów – między innymi złoty medal w kategorii figurek i Best in Class na Cork Sugarcraft Show w Irlandii. Złoty i srebrne medale na konkursie Cake International w Anglii. Aktywnie bierze udział w konkursach dekoracji tortów w Wielkiej Brytanii i Irlandii a jej prace publikowane są w branżowych magazynach. Preferuje prace „z wolnej ręki” gdzie może dać upust swojej wyobraźni. Najbardziej lubi modelowanie figurek. Od tego roku jest również ambasadorem marki By Bora Sugar Paste. Mieszka w Tralee, w Irlandii, gdzie prowadzi pracownię tortów artystycznych: Sweet Creations by Ania.

Spis treści

Anna Kowalik Świąteczny Skrzat Tutorial

Materiały, których potrzebujesz

Masa cukrowa do powlekania tortów 

  • ByBora
    • biała
    • czarna
    • czerwona
    • zielona
    • szara
    • cielista

Barwniki spożywcze

Pyłki:

  • niebieski 
  • różowy (policzki, nos)

Woda

Podstawowe

Narzędzia dekoratorskie:

Wykrawaczki

Inne

Do podstawki

Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów

Poprzedni
Następny

Tutorial

Zobacz listę materiałów wyżej...
Białą masę cukrową rozwałkuj na ~3mm.
Wyrównujemy brzegi odcinając brzeg skalpelem lub nożem do pizzy.
Powlekamy masą tort lub atrapę. Można powlec panelowo (tak jak tutaj) lub tradycyjnie. Zobacz jak to zrobić w tutorialch na stronie Akademii.
Odcinamy górną krawędź skalpelem, równo z brzegiem tortu lub atrapy.
Wygładzamy boki packą flexi.
Tak przygotowany tort lub atrapę odstawiamy na bok.
Do przygotowania butów skrzata, potrzebujemy 2 małych kulek czerwonej masy.
Mniej więcej po środku każdej, robimy małe wgniecenia.
To będą buty skrzata 🙂
Przygotowujemy czarną i białą masę na nogi skrzata.
Z białej masy rolujemy wałeczki...
Czarną masę cieniutko rozwałkowujemy (można użyć w tym celu maszynki do makaronu).
Skalpelem wycinamy paseczki i naklejamy na białe wałeczki.
Przyklejamy czerwone buty, leciutko zwilżając wodą końce pasiastych rajstop.
Cieniutki biały wałeczek dzielimy na pół...
... i maskujemy nim łączenia. Wałeczek można lekko zwilżyć wodą aby się dobrze przykleił.
Końcem skalpela zadzieramy masę nadając jej w ten sposób teksturę włosia.
Przyklejamy nogi fo boku tortu.
Z zielonej masy kształtujemy łezkę...
...płaszcząc ją lekko...
...przyklejamy nad nogami. Będzie to brzuch skrzata.
Z 2 małych zielonych kulek formujemy wałki, lekko grubsze z jednego końca.
Skalpelem odcinamy końcówkę.
Z 2 czerwonych kulek, tworzymy rękawiczki.
Odcinamy górę brzucha. Po bokach przyklejamy ręce. Tak jak u nóg, łączenia rękawów maskujemy biąłą masą i skalpelem nadajemy teksturę włosia.
Przygotowujemy białą masę.
Z rozwałkowanego kawałka wycinamy kształt brody...
Przyklejamy nad brzuchem. Narzędziem drezdeńskim (pazurem) robimy teksturę.
Z małych kawałków białej masy, robimy "łezki", plaszczymy je i pazurem nadajemy im teksturę.
Z cielistej masy robimy 2 kulki. Większą plaszczymy i robimy z niej buzię. Z mniejszej kształtujemy nos. Przyklejamy nad brodą.
Z małych łezek "budujemy" brodę skrzata.
Z szarej masy robimy czapkę. Formujemy kształt płaskiej łezki, lekko zawijamy szerszy koniec.
Przyklejamy nad nosem.
Czapkę można ozdobić małymi serduszkami wyciętymi za pomocą wykrawaczki.
Skrzacik jest gotowy!
Rozwałkowujemy biąłą masę na około ~6mm grubości.
Zakładamy na górę tortu...
Formujemy "zaspę śniegu".
Pod masę można dać parę kulek białej masy aby nadać całości ciekawszego wyglądu.
Niebieskim pyłkiem spożywczym...
Cieniujemy brzegi "zaspy".
Anna Kowalik Świąteczny Skrzat Tutorial
Przygotowujemy chmurkę...
Anna Kowalik Świąteczny Skrzat Tutorial
Parę różnej wielkości białych kulek z masy...
Anna Kowalik Świąteczny Skrzat Tutorial
Przykrywamykawałkiem rozwałkowanej masy...
Anna Kowalik Świąteczny Skrzat Tutorial
Odcinamy nadmiar masy po bokach.
Anna Kowalik Świąteczny Skrzat Tutorial
Tak przygotowaną chmurkę cieniujemy niebieskim pyłkiem.
Anna Kowalik Świąteczny Skrzat Tutorial
I przyklejamy z boku tortu.
Anna Kowalik Świąteczny Skrzat Tutorial
I mamy gotowy tort z zimowym skrzatem!

Tutoriale, które przydadzą Ci się do wykonania tego projektu

Jeśli masz jakieś wątpliwości odnośnie tutorialu, skorzystaj z czatu i nie bój się zapytać!

Podoba Ci się? Udostępnij!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale i przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Nie możesz doczekać się nowych tutoriali?

Zapisz się na Newsletter, a dowiesz się o nowo dodanych materiałach w pierwszej kolejności! A jeżeli ci się znudzi, wypiszesz się jednym kliknięciem.

Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich archiwalnych i nowych tutoriali, sztuki tajemnej, czyli porad i trików, sesji na żywo, rabatów w partnerskich sklepach i naszej wspaniałej facebookowej grupy wsparcia!