20% OFF

Kod: BF2020

Dni
Godziny
Minuty
AkademiaTortu-3DRoseTutorial
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Róża antygrawitacyjna

W tym tutorialu, Żaneta Wasilewska pokaże wam jak zrobić tort w kształcie antygrawitacyjnej róży!

Jest mamą dwóch urwisów! Z wykształcenia technik handlowiec, a z zamiłowania dekoratorka tortów. Od 2015 roku właścicielka pracowni Cakes By Jeanette – Żaneta Wasilewska Cake Designer w Rushden (Northamptonshire) w Anglii. W 2016 roku po raz pierwszy wzięła udział w Cake International Birmingham i zdobyła brąz w kategorii Wedding Cake. W marcu ubiegłego roku zdobyła srebro w kategorii Celebration Cake.
Kocha prostotę i elegancję, którą widać w jej ulubionych tortach ślubnych.
Od niedawna jej kolejną, słodką pasją jest tworzenie pralin i czekolad!  
 

Spis treści

Róża antygrawitacyjna

Materiały, których potrzebujesz

Pictorial

Przygotowujemy matę silikonową, wałek, nóż, białą masę, czarny barwnik i podkład do tortu
Kilka kropel barwnika dodajemy do masy...
i delikatnie zagniatamy.
Rozwałkowujemy...
i pokrywamy nią podkład, który wcześniej delikatnie zwilżamy wodą.
Gwintowany pręt, nakładki, śrubki i gotowy podkład pod tort posłużą do stworzenia stelaża
Do tortu od spodu podkładki za pomocą taśmy dwustronnej doklejamy tzw. nóżki. Mocujemy pręt do podkładki i dokręcamy śrubę.
Na pręt od góry wkręcamy śrubkę z nakładką, mocujemy małą podkładkę do tortu o średnicy 5cm i ponownie skręcamy śrubką z podkładką
Od spodu małej podkładki tworzymy stożek z RKT (ryż preparowany)
Pręt pokrywamy zieloną masą, w ten sposób uzyskamy łodygę. Używając folii aluminiowej, robimy delikatne wgniecenia.
Z zielonej masy wycinamy małe koło ...
i naklejamy od spodu na stożek
Za pomocą formy do róży wycinamy kilka płatków, delikatnie wygładzamy boki...
i doklejamy do stożka...
Przygotowujemy ciasto, ganache, nóź, szpatułkę i podkład o średnicy 12cm.
Z ciasta wycinamy 3 kółka.
Układamy je na podkładzie i przekładamy ganachem.
Nadajemy kształt i przycinamy nożem nasz tort.
Pokrywamy go ganache'm
i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Rozwałkowujemy czerwoną masę.
Pokrywamy nią tort a nadmiar odcinamy radełkiem.
Pręt zabezpieczamy słomką...
i nakładamy tort.
Z czerwonej masy wycinamy kółka różnej wielkości, w ten sposób powstaną płatki róży.
Delikatnie wygładzamy boki i nadajemy im kształt.
Przyklejamy płatki za pomocą wody lub kleju jadalnego.
Używając wykrawaczek, wycinamy 3 listki, wkładamy w nie drucik florystyczny...
i cieniujemy pudrowym barwnikiem. Zostawiamy do podeschnięcia. Cieniujemy również łodygę.
Druciki do listków pokrywamy taśmą florystyczną i wciskamy w łodygę.
Używając aerografu, cieniujemy tort.
Używając piping gel i pędzelka, robimy krople rosy...
i mamy gotowy tort!

Przydatne uwagi

Jeśli nie masz aerografu, możesz pocieniować go barwnikiem w proszku za pomocą pędzelka. Jak posługiwać się aerografem zobaczysz w tutorialu: Aerograf spożywczy – podstawy.

Przepis na czekoladowy ganache i waniliowy biszkopt znajdziesz na stronie Przepisy.

Tutoriale, które przydadzą Ci się do wykonania tego projektu

Przypnij na Pinterest!

Antygravity rose cake tutorial

Podziel się swoją opinią!

Marzysz o jakimś tutorialu? Interesują Cię szczegóły jakiejś techniki?
Pomóż nam zadecydować o czym ma być następny tutorial!
Zachęcamy do wypełnienia ankiety!

Jakie tutoriale chciałabyś / chciałbyś zobaczyć?
Które techniki interesują Ciebie najbardziej?
1443 osób oddało swój głos!

Jeśli masz jakieś wątpliwości odnośnie tutorialu, skorzystaj z czatu i nie bój się zapytać!

Podoba Ci się? Udostępnij!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale i przepisy

Krem maślany
Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Podziel się swoją opinią!

Marzysz o jakimś tutorialu? Interesują Cię szczegóły jakiejś techniki?
Pomóż nam zadecydować o czym ma być następny tutorial!
Zachęcamy do wypełnienia ankiety!

Jakie tutoriale chciałabyś / chciałbyś zobaczyć?
Które techniki interesują Ciebie najbardziej?
1443 osób oddało swój głos!



Dołącz do Akademii Tortu!

Logo akademia tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu






Nie możesz doczekać się nowych tutoriali?

Zapisz się na Newsletter, a dowiesz się o nowo dodanych materiałach w pierwszej kolejności! A jeżeli ci się znudzi, wypiszesz się jednym kliknięciem.

Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!