Szukaj
Kura z masy cukrowej

Kura z masy cukrowej

Kura jest symbolem dobrobytu. Zwłaszcza ta, które znosi złote jajka – kto by jej nie chciał mieć na podwórku?! Kura też, podobnie jak jajko, oznacza odradzające się życie i jest nieodłącznie kojarzona z wiosną. Świat otrząsa się po zimie, wykluwają się kurczęta, nadchodzi Wielkanoc.

Nasza kura z masy cukrowej jest najwyraźniej nieco oszołomiona. Pewnie kurczęta dają jej do wiwatu, a Święta idą, krok za krokiem i trzeba się zabrać do roboty! Urocza kura z masy cukrowej w wiosennych barwach będzie niewątpliwą ozdobą wielkanocnego stołu. Beata Mielcarek zaprasza Was do dzieła!

Beata Mielcarek
Beata Mielcarek

O autorze

Beata zaczęła swoja przygodę z dekoracją tortów w stylu angielskim w 2014 roku. Na początku traktowała to jako hobby i sposób na relax. Od tamtej pory wciąż doskonali swoje umiejętności a hobby przerodziło się w pasję i sposób na życie. Zdobyła już liczne nagrody na konkursach dekoracji tortów – między innymi złoty medal w kategorii tortów ślubnych i brązowy w kategorii kwiatów cukrowych i Best in Class na Cork Sugarcraft Show, w Irlandii a także złoty, srebrny i brązowy medal na konkursie Cake International w Anglii. Aktywnie bierze udział w konkursach dekoracji tortów w Wielkiej Brytanii i Irlandii a jej prace i tutoriale publikowane są w branżowych magazynach. Preferuje prace “z wolnej ręki” gdzie może dać upust swojej wyobraźni. Od tego roku jest również ambasadorem marki By Bora Sugar Paste.

Czego się nauczysz

Jak przygotować do pracy masę cukrową.
Jakich użyć narzędzi do modelowania figurki.
Jak zrobić figurkę kury z masy cukrowej.
Jak zrobić dekorację Wielkanocną na torcie.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Okrągłe

dyski do tynkowania tortów

kwadratowe

dyski do tynkowania tortów

skrobka

dyski do tynkowania tortów

Jak zrobić kurę z masy cukrowej

Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-Materialy
Potrzebne narzędzia - zobacz listę wyżej.
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-1
Do obłożenia tortu - aby uzyskać jasno żółty kolor, mieszamy białą masę zółtą.
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-2
Przy użyciu packi i packi flexi robimy ostry kant. Zobacz nasz tutorial jak to zrobić - link na dole strony.
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-3
Brązową masę mieszamy z białą do uzyskania pożądanego odcienia. Formujemy stożek.
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-4
Brzegiem dłoni robimy lekkie wgniecenie z jednej strony...
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-5
...aby uzyskać taki kształt.
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-6
Na górze robimy dwie dziurki...
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-7
... przy pomocy małego narzędzia kulkowego, robimy wgniecenia na oczy.
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-8
Narzędziem drezdeńskim zaznaczamy "usta".
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-9
Robimy dwie dziurki na ogonek.
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-10
Z białej i czarnej masy...
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-11
Lepimy małe kulki...
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-12
... białą masą wypełniamy oczodoły...
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-13
...na górę przyklejamy czarne źrenice.
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-14
Cieniutkim, miękkim pędzelkiem...
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-15
...cieniujemy delikatnie brązowym barwnikiem w pudrze, dookoła oczu...
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-16
...I ust.
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-17
Z czarnej masy rolujemy cieniutki wałeczek...
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-18
... I formujemy ...
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-19
brwi.
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-20
Z żółtej masy rolujemy "łezkę"...
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-21
...odcinamy nożem ostry koniec...
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-22
...i formujemy dziobek.
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-23
Z czerwonej masy lepimy 3 małe kulki różnej wielkości...
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-24
...I rolujemy z nich "łezki"...
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-25
...z których tworzymy kurzy grzebień.
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-26
Z małej ilości brązowej masy lepimy kulkę i narzędziem kulkowym zaznaczamy oczodoły.
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-27
Z czarnej masy lepimy malutkie kuleczki.
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-28
Z żółtej masy tworzymy dziobek.
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-29
I przyklejamy na kurczaczku.
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-30
Z czerwonej masy...
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-31
...znów robimy łezkę...
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-33
...I przyklejamy pod dziobem.
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-32
Narzędziem kulkowym robimy lekkie wgniecenie na tyle kurki...
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-34
... z czerwonej masy ...
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-35
...rolujemy łezki...
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-36
Wgniecenie przecieramy wilgotną szmatką i umieszacamy w nim kurczaczka i ogon.
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-37
Używamy małych wykrawacze...
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-38
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-39
Barwnikiem w żelu barwimy mały kawałek masy na zielono...
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-40
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-41
I wycinamy różne elementy, które posłużą nam do ozdobienia kurki i boków tortu.
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-43
Na bokach kurki, nożem robimy lekkie nacięcia.
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-44
Nadmiar pudru usuwamy wilgotną szmatką...
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-45
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-46
Dookoła nacięć przyklejamy resztę przygotowanych elementów.
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-47
Miękkim pędzelkiem pudrujemy poszczególne elementy dekoracji...
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-48
... tak aby podkreślić ich wygląd.
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-49
Glazurą spożywczą...
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-50
...nabłyszczamy poszczególne elementy dekoracji.
Akademia_Tortu-Wiosenny_tort_z_kurka-51
Brzegi tortu dekorujemy wedle uznania 🙂

Przydatne uwagi

  • Aby przykleić poszczególne części z masy cukrowej –  masę wystarczy lekko zwilżyć wodą. Można do tego użyć pędzelka lub zwilżonej chusteczki. Masę pocieramy w miejscach, które chcemy przykleić, aż masa zacznie być lepka. Klej spożywczy jest zbędny!
  • Do przygotowania figurek z masy cukrowej bardzo pomocne są atrapy tortów. Atrapa styropianowa wielkości tortu, na którym będzie ustawiona figurka, pomoże nam ją przygotować w odpowiednim rozmiarze. Dzięki atrapie będziemy widzieć jak duża lub mała powinna być.
  • Figurki, takie jak nasza kura z masy cukrowej można przygotować z dużym wyprzedzeniem. Wystarczy zabezpieczyć je, wkładając do pojemnika, na przykład kartonika, i schować w ciemnym, suchym miejscu.
  • Figurek ani ozdób z masy cukrowej nie przechowujemy w lodówce!

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Która masa cukrowa jest najlepsza
Która masa cukrowa jest najlepsza?
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Kura z masy cukrowej

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Barwniki spożywcze

Barwniki spożywcze

Co to są barwniki spożywcze? Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności w celu zmiany jej koloru. Mogą być stosowane w produktach spożywczych w celu poprawy

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ