Jak uratować tort bułę
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Jak uratować tort bułę

Czasami zdarza się tak, że mimo iż wiemy wszytko na temat tego jak uniknąć efektu buły w torcie i stosujemy się do zaleceń, buła w torcie zrobi się mimo wszystko. Sytuacja taka przytrafiła mi się właśnie w ostatni weekend kiedy to pracowałam nad tortem urodzinowym mojej córki. Córka kończąc zacne 11 lat zażyczyła sobie tortu na tradycyjnym biszkopcie z kremem malinowym i jeżynowym. O ile mam juz sprawdzony i przetestowany przepis na  mus malinowy, o tyle nie posiadałam takowego na mus z jeżyn. Trzeba więc było poeksperymentować i takowy przepis sobie wymyślić 🙂

W efekcie pośpiechu przedimprezowego nie rozplanowałam sobie poprawnie pracy nad tortem. Niestety, stał on w lodówce zbyt krótko i kremy nie miały czasu odpowiednio stężeć. Mój eksperymentalny mus jeżynowy zaczął się wybrzuszać już na początku tynkowania kremem.

Tort buła

Jak to mówią, nic się nie dzieje bez powodu. Dzięki temu mam okazję Wam pokazać jak wybrnąć z takiej sytuacji i uratować tort z bułą!

Jak uratować wypływający krem z tortu

Tort buła
Luźny krem zaczyna się wybrzuszać...
Tort buła
Łyżeczką zgarniamy nadmiar kremu...
Tort buła
...I robimy rowek.
Tort buła
W rowek, używając rękawa cukierniczego, szprycujemy krem maślany lub ganache, którym będziemy tynkować tort.
Tort buła
W ten sposób robimy "rant" z kremu do tynkowania.
Tort buła
Krem wygładzamy szpatułką i odstawiamy do lodówki na 15-20 min aby rant z kremu stężał.
Tort buła
Schłodzony wyciągamy z lodówki i tynkujemy.
Tort buła
Na zdjęciu otynkowany tort już bez buły.

Przydatne uwagi

  • Jeżeli powodem buły w torcie jest krem, który po prostu nie miał czasu stężeć, powyższa metoda się sprawdzi. Jeżeli jednak krem jest niestabilny, to nawet po odpowiednio długim pobycie w lodówce nie stężeje . Taki krem może wtedy zacząć płynąć w trakcie krojenia tortu co niestety nie będzie wyglądać zbyt apetycznie.
  • Moja rada – nie spiesz się! Tort przełożony kremami, tym bardziej musowymi, musi odstać w lodówce odpowiednią ilość godzin aby kremy miały czas się stężeć. 
  • Eksperymentowanie w kuchni jest jak najbardziej wskazane. Fajnie jest wymyślać swoje własne przepisy jednak błędem jest eksperymentować kiedy spieszymy się z przygotowaniem tortu. 
Tort z żywymi kwiatami

Jeśli masz jakieś wątpliwości odnośnie tutorialu, skorzystaj z czatu i nie bój się zapytać!

Podoba Ci się? Udostępnij!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale i przepisy

Planer marketera
Tort naked, Naked Cake
Tort z żywymi kwiatami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Nie możesz doczekać się nowych tutoriali?

Zapisz się na Newsletter, a dowiesz się o nowo dodanych materiałach w pierwszej kolejności! A jeżeli ci się znudzi, wypiszesz się jednym kliknięciem.

Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!