Czym jest izomalt?
Izomalt to cukier zastępczy wytwarzany z buraka cukrowego. Zachowuje prawie wszystkie właściwości fizyczne prawdziwego cukru, a ponadto ma wiele zalet, które wykorzystuje się w dekoracji tortów:
- W małym stopniu pochłania wilgoć.
- Długo zachowuje połysk i przejrzystość.
Wyglądem przypomina proszek do prania. Aby móc go użyć do przygotowania dekoracji cukierniczych, należy go najpierw przetopić.
Poniżej pokażę wam jak ja przygotowuję izomalt, żeby móc z niego zrobić dekoracje na tort.
Materiały, których potrzebujesz
- łyżka ze stali nierdzewnej lub silikonowa
- garnek
- termometr cukierniczy
- silikonowe pojemniki
Wiele potrzebnych narzędzi i materiałów
znajdziesz w sklepie Akademii Tortu i u naszych Partnerów
Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów
Co warto wiedzieć...
Do przetopienia izomaltu będzie wam potrzebny garnek i łyżka ze stali nierdzewnej. Do jego gotowania nie używamy żadnych naczyń, które maja porowatą powierzchnię np. garnka teflonowego czy drewnianej łyżki – mogą znajdować się na nich zanieczyszczenia, które przeniosą się do isomaltu i mogą zmienić jego kolor.
Z tych samych powodów do gotowania izomaltu używamy wyłącznie wody destylowanej. Gotowanie z wodą poprawia jego elastyczność.
Kuchenka indukcyjna jest najlepsza do przygotowania izomaltu, ponieważ równomiernie rozprowadza ciepło na powierzchni dna garnka. Jeżeli gotujemy go na kuchence gazowej, upewniamy się, że płomień nie wychodzi poza podstawę garnka. Płomienie wychodzące poza dno przypalą izomalt, który znajduje się na ściankach garnka, w rezultacie zmieniając jego kolor.
Nie gotujemy mniej niż 3 lb lub 1,350 kg izomaltu na raz. Gotowanie małych ilości powoduje powstawanie w mieszance gorących punktów, co może prowadzić do zżółknięcia masy.
Izomalt gotuje się do temperatury 167°C lub 333F. Jeżeli ktoś nie ma doświadczenia z gotowaniem izomaltu, bardzo ważne jest żeby założyć rękawiczki, które można szybko zdjąć w razie gdyby izomalt prysnął. Jeszcze lepiej jest mieć przygotowaną miskę z lodowatą wodą, w którą można zanurzyć poparzoną dłoń. Idealny na oparzenia jest też olejek eteryczny z lawendy, taki jak ten.
Izomalt jest dostępny w sklepach z dekoracjami cukierniczymi takich jak PuderCukier, czy tych ze zdrową żywnością takich jak ten lub na Amazon.
Jak gotować izomalt
Jednorazowo gotujemy nie mniej niż 3lb lub 1,350kg. Używamy tylko wody destylowanej.
Izomalt wsypujemy do stalowego garnka i dodajemy tylko tyle wody, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku.
Tak powinien wyglądać zaraz po dodaniu wody destylowanej.
Izomalt mieszamy sporadycznie.
Tak będzie wyglądał na początku topienia…
Kiedy zacznie się gotować…
Brzegi garnka “zmywamy” silikonowym pędzlem zamoczonym w wodzie destylowanej.
Wkładamy do garnka termometr cukierniczy…
Gotujemy aż osiągnie temperaturę 167°C lub 333F
Po czym natychmiast zanużamy dno garnka…
W misce z lodowatą wodą, aby zatrzymać gotowanie.
Odstawiamy izomalt na 10 minut do przestygnięcia.
Po czym wlewamy do silikonowych form.
Przestygnięty przekładamy do worka foliowego.
Tak przygotowany, w szczelnie zamkniętym pojemniku lub worku, może być przechowywany do 2 lat.
Przydatne uwagi
Kiedy potrzebny nam jest izomalt do zrobienia dekoracji, w zależności od tego ile nam potrzeba, podgrzewamy w kuchence mikrofalowej w naczyniu silikonowym. Podgrzewamy go w interwałach 15-sekundowych, aż się roztopi wystarczająco by móc go przelać na matę lub do form silikonowych.
Nigdy nie przechowujemy izomaltu ani dekoracji z niego zrobionych w lodówce, ponieważ wilgoć ma na niego zły wpływ i może go zniszczyć.
Aby izomalt zachował połysk i aby uchronić go przed wilgocią, przygotowane dekoracje najlepiej spryskać jadalnym lakierem, takim jak ten.
Izomalt można pomalować aerografem lub barwnikami w żelu, a nawet pudrami rozrobionymi w wódce. Można też go zabarwić kiedy lekko przestygnie. Do barwienia najlepiej nadają się barwniki do aerografu, ponieważ wtedy izomalt najlepiej zachowuje przezroczystość (wygląd szkła).
14 Responses
Rada wyczytana na jednej z grup tortowych: dekoracje z izomaltu nie będą miały tych nieładnych pęcherzyków, jeśli będzie się je wylewać po przestygnięciu do 140st C 🙂
Oprócz przygotowania izomaltu, czyli tego pierwszego przetopienia, nie używam juz termometru. Kiedy robie już dekoracje z izomaltu, wtedy przestudzam go lekko po podgrzaniu właśnie aby pozbyć się pęcherzy. Aby nie powstało więcej pęcherzy przy wylewaniu izomaltu do formy czy na matę, leje się go cienkim strumieniem. Używanie palnika na powierzchni izomaltu również pomaga pozbyć się pęcherzy.
Dzień dobry, chce zrobić tort z taką dekoracją na górze, tylko obawiam się jak isomalt zachowuje się w kontakcie z masą śmietaną + mascarpone? Czy isomalt nie zacznie się rozpuszczać? Czy mogę umieścić na nim różyczki z takiej masy? Może moje pytanie jest banalne ,ale nigdy nie korzystałam z isomaltu. Dodam że chciałabym tort przygotować wieczorem, a podać go dopiero rano. Czy mogę umieścić dekoracje już wieczorem i przechowywać w lodówce?
Izomalt matowieje i „rozpuszcza” się w kontakcie z wilgocią. Ozdoby z izomaltu najlepiej, w miarę możliwości, umieścić na torcie zaraz przed wydaniem ponieważ w lodowce mogą właśnie zmatowieć. Nie polecam ustawienia na kremie śmietana mascarpone – za wilgotny krem.
Super sprawa!
Co zrobić, żeby figurka się nie łamała?
Figurka z izomaltu? Nie wiem o jaką chodzi ale jak będzie odpowiedniej grubości to nie powinna się połamać…
Na jakim kremie najlepiej umieścić izomalt?
Najlepiej na masie cukrowej. Na kremie może załapać wilgoć. Jeśli już koniecznie na kremie to najlepiej na maślanym lub na ganache.
A jak domyc garnek po izomalcie?
Wystarczy zalać wodą i zostawić na chwilę. Izoalt się rozpuści.
Jak i ile można przechowywać lizaki z izomaltu? ☺️
Odpowiednio zabezpieczone dość długo. Opowiadała o tym Żaneta w tym tutorialu https://akademiatortu.pl/tutoriale/lizaki-z-isomaltu-live-z-zaneta-wasilewska/
A czy mozna zalac izomaltem wydruk na papierze oplatkowym? Nie rozpusci sie?
Mozna. O tym jak to zrobić poprawnie uczyła Żaneta w tym tutorialu https://akademiatortu.pl/tutoriale/lizaki-z-isomaltu-live-z-zaneta-wasilewska/