Jak przygotować izomalt a.k.a. isomalt

Czym jest izomalt?

Izomalt jest cukrem zastępczym wytworzonym z buraka cukrowego. Zachowuje prawie wszystkie właściwości fizyczne prawdziwego cukru, a ponadto ma wiele zalet, które wykorzystuje się w dekoracji tortów:

  1. W małym stopniu pochłania wilgoć.
  2. Długo zachowuje połysk i przejrzystość.

Izomalt wyglądem przypomina proszek do prania. Aby móc go użyć do przygotowania dekoracji cukierniczych, należy go najpierw przetopić.

Poniżej pokażę wam jak ja przygotowuję izomalt aby móc z niego zrobić dekoracje na tort.

Co warto wiedzieć…

Do przetopienia izomaltu będzie wam potrzebny garnek i łyżka ze stali nierdzewnej. Do gotowania izomaltu nie używamy żadnych naczyń, które maja porowatą powierzchnię n.p. garnka teflonowego czy drewnianej łyżki – mogą one mieć nieczystości, które przeniosą się do isomaltu i go zanieczyszczą lub zmienią jego kolor.

Z tych samych powodów do gotowania izomaltu używamy tylko wody destylowanej. Gotowanie izomaltu z wodą poprawia jego elastyczność.

Najlepsza do gotowania isomaltu jest kuchenka indukcyjna ponieważ równo rozprowadza ciepło tylko pod spodem garnka. Jeżeli gotujemy izomalt na kuchence gazowej, upewniamy się iż płomień nie wychodzi poza podstawę garnka. Płomienie wychodzące poza przypalą izomalt, który jest na ściankach garnka co zmieni jego kolor.

Nie gotujemy mniej niż 3 lb lub 1,350 kg izomaltu na raz. Gotowanie małych ilości izomaltu powoduje powstawanie w mieszance gorących punktów co może powodować żółknięcie.

Izomalt gotuje się do temperatury 167C lub 333F. Jeżeli ktoś nie ma doświadczenia z gotowaniem izomaltu, bardzo ważne jest aby założyć rękawiczki, które można szybko zdjąć w razie gdyby izomalt prysnął. Jeszcze lepiej jest mieć przygotowaną miskę z lodowatą wodą, w którą można zanużyć poparzoną dłoń. Idealny na oparzenia jest też olejek eteryczny z lawendy, taki jak ten.

Izomalt jest dostępny w sklepach z dekoracjami cukierniczymi takich jak PuderCukier jak i tych ze zdrową żywnością takich jak ten lub na Amazon.

Jak gotować izomalt
Jednorazowo gotujemy nie mniej niż 3lb lub 1,350kg. Używamy tylko wody destylowanej.
Izomalt wsypujemy do stalowego garnka i dodajemy tylko tyle wody aby uzyskać konzystencję mokrego piasku.
Tak powinien wyglądać zaraz po dodaniu wody destylowanej.
Izomalt mieszamy sporadycznie.
Tak będzie wyglądał na początku topienia...
Kiedy zacznie się gotować...
Brzegi garnka "zmywamy" silikonowym pędzlem zamoczonym w wodzie destylowanej.
Wkładamy do garnka termometr cukierniczy...
Gotujemy aż osiągnie temperaturę 167C lub 333F
Po czym natychmiast zanużamy dno garnka...
W misce lodowatej wody aby zatrzymać gotowanie.
Odstawiamy izomalt na 10 minut do przestygnięcia.
Po czym wlewamy do silikonowych form.
Przestygnięty przekładamy do worka foliowego.
Tak przygotowany, w szczelnie zamkniętym pojemniku lub worku, może być przechowywany do 2 lat.

Kiedy potrzebny nam jest izomalt do zrobienia dekoracji, w zależności od tego ile nam potrzeba, podgrzewamy w kuchence mikrofalowej w naczyniu silikonowym. Podgrzewamy go w interwałach 15-sekundowych, aż się roztopi wystarczająco by móc go przelać na matę lub do form silikonowych.

Nigdy nie przechowujemy izomaltu ani dekoracji z niego zrobionych w lodówce, ponieważ wilgoć w lodówce go zniszczy.

Aby izomalt zachował połysk i aby uchronić go przed wilgocią, przygotowane dekoracje najlepiej popsikać jadalnym lakierem, takim jak ten.

Izomalt można pomalować aerografem lub barwnikami w żelu czy nawet pudrami rozrobionymi w wódce. Można też go zabarwić kiedy lekko przestygnie. Do barwienia najlepiej nadają się barwniki do aerografu, ponieważ izomalt nimi barwiony najlepiej zachowa przezroczystość (wygląd szkła).

Zamek z izomaltu
Korona z izomaltu
Podstawka z izomaltu
Butelki z izomaltu