fbpx

Ale jaja! Dekoracja wielkanocna z masy cukrowej

Dzieci uwielbiają torty z ulubionymi postaciami z bajek, zwierzątkami lub z ulubionymi zabawkami. W tym tutorialu Dominika pokaże Wam, jak wykonać fajną dekorację na tort Wielkanocny.

O autorze

Dominika Migoda – mama 23-letniej Wiktorii i 14-letniego Nataniela. Z wykształcenia technik handlowiec, z zamiłowania dekoratorka tortów. Od 15 lat mieszka na Wyspach Brytyjskich, gdzie założyła pracownie tortów artystycznych Ale to dobre! Trochę szalona, trochę zwariowana – kocha to co robi!

Narzędzia i materiały, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Jak zrobić dekorację wielkanocną na tort

sar1
Akcesoria i narzędzia - lista wyżej.
sar2
Styropianowe jajo obkładamy masą Saracino, aby figurka nie była zbyt ciężka.
sar3
Białą masę wałkujemy i wykrawamy koło. Skalpelem wycinamy na brzegach trójkąciki i narzędziem modelarskim zaokrąglamy.
sar4
Białą masą obkładamy styropianową kulę formując głowę. Kulamy w rękach do pozbycia się zagnieceń.
sar5
Z pomarańczowej masy narzędziami modelujemy dziób.
sar6
sar7
Z dwóch równych części białej masy formujemy kulki, to będą oczy.
sar8
Przyklejamy oczy. Połowę jednego oka zaklejamy niebieską masą do połowy i z czarnej masy robimy czarne źrenice.
sar9
Z pomarańczowych dwóch kulek robimy tzw. wory pod oczami.
sar10
Z małych kulek czerwonej masy tworzymy grzebień i dzwonki.
sar11
Pomarańczową masą powlekamy wykałaczki i robimy kurze łapy (skoki).
sar12
Z białej masy rolujemy wałek na szyję i wbijamy wykałaczkę.
sar13
W tułów kury nakładamy szyję i głowę, zacieramy łączenia, mocujemy nogi. W środek brzucha wbijamy wykałaczkę.
sar14
Styropianowe jajka powlekamy masą dowolnego koloru.
sar15
Każde jajko dekorujemy wedle uznania.
sar16
Z białej masy tworzymy skrzydła i narzędziem do modelowania nadajemy kształt.
sar17
W każde jajo wbijamy wykałaczki i umieszczamy jedno na drugim. Pisakiem jadalnym na ostatnim jajku malujemy efekt popękanej skorupy i możemy zrobić wystające małe kurze łapki.
sar18
i nasza figurka jest gotowa 🙂 Wesołych Świąt Wielkanocnych życzy Ale to dobre- So good!

Przydatne uwagi

  • Aby przykleić poszczególne części z masy cukrowej –  masę wystarczy lekko zwilżyć wodą. Można do tego użyć pędzelka lub zwilżonej chusteczki. Masę pocieramy w miejscach, które chcemy przykleić, aż masa zacznie być lepka. Klej spożywczy jest zbędny!
  • Do przygotowania figurek z masy cukrowej bardzo pomocne są atrapy tortów. Atrapa styropianowa wielkości tortu, na którym będzie ustawiona figurka, pomoże nam ją przygotować w odpowiednim rozmiarze. Dzięki atrapie będziemy widzieć jak duża lub mała powinna być.
  • Figurek ani ozdób z masy cukrowej nie przechowujemy w lodówce!

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »