Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Żelka jabłkowa do tortu

Przepis na wyśmienity, owocowy dodatek do tortów i innych deserów – żelkę jabłkową znajdziesz poniżej. 

A jeśli chcesz wiedzieć z jakimi kremami najlepiej łączyć żelkę jabłkową, sprawdź wpis na blogu Akademii Tortu Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe.

Materiały, których potrzebujesz

  • jabłka
  • cukier
  • żelatyna
  • goździki
  • cynamon

Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów

Poprzedni
Następny

Przepis na żelkę jabłkową do tortu

Żelka jabłkowa

Żelka do tortu o smaku jabłkowym.

Course Dessert
Keyword Żelka
2 godzin 15 minut
Cook Time 15 minut
2 godzin 30 minut
Porcje 1 fi15 (6"), ~1cm wysokości
Autor Angelika Kinal

Składniki

  • 200 g obranych jabłek
  • 25 g cukru wedle uznania
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 5 g żelatyny
  • 25 g zimnej wody
  • szczypta cynamonu opcjonalnie
  • 3 goździki opcjonalnie

Instrukcje

  1. Jabłka cukrem i cynamonem zagotować.

  2. Lekko przestudzone rozbić blenderem.Dodatkowo przetrzeć przez sitko by pozbyć się większych kawałków.

  3. Do puree dodać sok z cytryny.

  4. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wszytko wymieszać.

  5. Wylać do wyłożonej folią spożywczą formy.

  6. Odstawić do lodówki aż stężeje, około 2h.

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania żelki jabłkowej do tortu, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ straci właściwości żelujące.
  • Żelka jabłkowa do tortu powinna być mniejszej średnicy niż średnica tortu. Przykładowo: do biszkoptu o średnicy 18cm (7″) żelkę jabłkową robimy o średnicy 15cm (6″).
  • Żelka jabłkowa w torcie powinna mieć około 1cm wysokości. Za wysoka będzie za ciężka w rezultacie czego może zacząć wypychać krem i zrobić w tym miejscu w torcie “bułę”.
  • Fajnym pomysłem na nasączenie tortu z żelką jabłkową jest rozwodniony sok jabłkowy. 
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

One Response

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!



Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie