Szukaj

Świąteczne ciasto Zebra

Świąteczne ciasto zebra na pewno znajdzie w Waszych domach swoich zagorzałych fanów. Proste w przygotowaniu, ale efektowne dzięki dekoracji, nie przysporzy Wam dodatkowych kłopotów, za to efekt będzie doskonały.

Ciasto zebra jest przygotowane na bazie białek, czemu zawdzięcza swój kolor. Z dodatkiem orzechów i cynamonu, udekorowane polewą czekoladową – ta wersja popularnego ciasta Zebra na pewno będzie strzałem w dziesiątkę.

Pachnie i smakuje świetnie!

Ada Lal
Ada Lal

O autorze

Od 2019 roku odkrywa tajemnice cukiernictwa i dzieli się nimi na swoim blogu ptiszu.com. Inspiruje się przepisami i technikami najlepszych szefów kuchni, tworząc na ich podstawie własne receptury. Z pasją dzieli się tajnikami sztuki cukierniczej, przekładając profesjonalne cukiernictwo na domowe warunki swoich odbiorców.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Waga
Szpatułka silikonowa

Przepis na świąteczne ciasto zebra

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

7cm x 20cm

kategoria

Ciasto

Świąteczne ciasto zebra

Składniki

Ciasto

  • 90 g białek
  • 90 g brązowego cukru
  • 90 g mielonych orzechów laskowych
  • 30 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 45 g mąki
  • 2 jajka
  • 90 g masła palonego opcjonalnie
  • 15 g kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kostkę
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu

Polewa

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych

Instrukcje

Ciasto

  1. Przygotuj formę. Wysmaruj ją masłem, następnie wsyp do środka odrobinę mąki. Poruszaj foremką w taki sposób, aby mąka przykleiła się do ścianek posmarowanych masłem.
  2. Z białek i 30 g brązowego cukru przygotuj bezę francuską. Ubij ją do momentu miękkich wierzchołków.
  3. W misce umieść: pozostałą część brązowego cukru, mielone orzechy, sól, mąkę, cukier puder, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
  4. Do składników suchych dodaj jajka. Wymieszaj do połączenia.
  5. Dodaj palone masło i wymieszaj.
  6. W dwóch turach dodaj bezę francuską. Delikatnie mieszaj szpatułą do połączenia.
  7. 30% masy przełóż do drugiej miski, dodaj kakao i wymieszaj. Przełóż do rękawa cukierniczego. Do jasnej masy dodaj pokrojoną czekoladę i wymieszaj.
  8. Jasną masę przełóż do foremki. Wyszprycuj kakaową część po środku ciasta. Wykałaczką wymieszaj oba ciasta, tworząc specjalny wzór zebry. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 175°C lub do suchego patyczka.

Polewa

  1. Czekoladę roztop w mikrofalówce. Pamiętaj o tym, aby podgrzewać ją w 30 sekundowych odcinkach i mieszać za każdym razem. Temperatura czekolady nie powinna przekroczyć 45°C.
  2. Dodaj olej i orzechy. Wymieszaj do połączenie.
  3. Wystudzone ciasto pokryj czekoladową polewą. Odstaw do lodówki na godzinę.
  4. Ciasto przechowuj w lodówce do 7 dni.

Uwagi

Palone masło przygotuj ze zwykłego masła. Podgrzej na wolnym ogniu do momentu, aż będzie miało karmelowy kolor. Przelej przez sitko.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Dekorację przygotowałam z gwiazdek z temperowanej białej czekolady posypanych białymi kuleczkami.
  • Przepis jest na formę rozmiaru  7x20cm.
  • Do przygotowania ciasta można oczywiście użyć innych orzechów, niż laskowe. Świetnie sprawdzą się również pekany lub orzechy włoskie.
  • Do wysmarowania polecamy smarowidło do blach.
  • Przepis na Marble Cake, ciasto Zebra w tradycyjnej odsłonie, znajdziecie w naszych przepisach.

Przypnij na pinterest

Świąteczne ciasto zebra

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Świąteczne ciasto Zebra

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe