Sernik

Składniki

    Spód:
  • 125g masła
  • 1 1/2 szklanki zmielonych biszkoptów waniliowych
  • 1/2 szklanki posiekanych pekanów
    Sernik:
  • 900g serka śmietankowego (np. Philadelphia Cream Cheese)
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania

    Spód:
  1. Masło w temperaturze pokojowej wymieszać ze zmielonymi biszkoptami i pekanami.
  2. Powstałą masą wyłożyć spód tortownicy o średnicy 23cm. Podpiec w piekarniku około 10 min po czym wyjąć i przestudzić.
    Sernik:
  1. W mikserze utrzeć ser aż będzie gładki. Na zmniejszonych obrotach dodawać stopniowo cukier. Po jednym dodawać jajka dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Od czasu do czasu zgarnąć szpatułką masę z brzegów miski, aby się wszystko dokładnie wymieszało i nie było w masie grudek. Dodać śmietanę i ekstrakt z wanilii.
  2. Masę wylać na podpieczony spód. Tortownicę umieścić na niskiej blaszce i wstawić do nagrzanego do 170 C piekarnika. Piec około godziny.
  3. Górę przestygniętego sernika polać sosem karmelowym.
https://akademiatortu.pl/przepisy/sernik/

Sernik jest bardzo delikatny, puszysty i smaczny.

Przepis z książki “The Magnolia Bakery Cookbook”

Zobacz również

Dodaj komentarz