Uwielbiam komponować nowe smaki kremów do makaroników. Mam z makaronikami – jak chyba wszyscy – relację pełną napięć, wzlotów, upadków, karczemnych awantur z trzaskaniem drzwiami i chwil wzruszenia ściskającego gardło.
Widok trzech tuzinów równo wypieczonych makaroników, rozłożonych na płasko na obrusie, albo spiętrzonych w piramidę – no, to jest coś, co daje potężnego kopa. Zwłaszcza, że nigdy nie trwa to długo. Zwykle nie zdążę zrobić zdjęć.
To nadzienie do makaroników zrobiłam z białej czekolady, kremówki i borówek – bardzo go polecam. Nadzienie jest lekko ubite, puszyste, w pięknym kolorze i świetnym borówkowym smaku!
Materiały, których potrzebujesz
Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów
Przepis na ganache z borówek
Nadzienie do makaroników z borówek
Pyszne nadzienie do makaroników z borówek amerykańskich i białej czekolady.
Kuchnia
Amerykańska
Słowo kluczowe
farsz, makaroniki, nadzienie do makaroników
30 minut
Dodatkowy Czas 2 godzin
2 godzin 30 minut
Porcje 50 makaroników
Autor Magda Kubiś
Składniki
- 100 g borówek amerykańskich
- 125 g białej czekolady
- 60 g śmietany kremówki min. 36%
Instrukcje
-
Borówki doprowadzić do wrzenia.
-
Gotować na małym ogniu do momentu aż większość soku odparuje.
-
Dodać śmietanę kremówkę.
-
Połączone borówki ze śmietaną rozbić blenderem.
-
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
-
Do rozpuszczonej czekolady dodać puree z borówek i wymieszać.
-
Odstawić do przestudzenia.
-
Przestudzoną czekoladę z borówkami ubić mikserem na pulchną masę.
-
Gotowym farszem przekładać makaroniki.
Jak zrobić ganache z borówek
Przydatne uwagi
- Ganache z borówek najlepiej jest pozostawić do przestudzenia na blacie kuchennym.
- Chłodzony w lodówce, ganache z borówek może szybko stwardnieć i trudno będzie go ubić.
- Przełożone makaroniki odstawiam do lodówki aby ganache z borówek między makaronikami stężał.
- Nadmiar nadzienia do makaroników, śmiało można przechować w lodówce przez parę dni.
- Po wyjęciu z lodówki, nadzienie do makaroników pozostawiamy na blacie aż dojdzie do temperatury pokojowej. Wtedy ponownie lekko ubijamy. W razie gdyby ganache się zważył, zobaczcie nasz tutorial “Jak uratować zwarzony ganache”.
2 Responses
Czy borówkowe ganache nadaje się do otynkowania tortu? Kolor jest świetny…
Myśle, ze jak najbardziej ale trzeba dopracować proporcje składników.