Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Nadzienie do makaroników z borówek amerykańskich

Uwielbiam komponować nowe smaki kremów do makaroników. Mam z makaronikami – jak chyba wszyscy – relację pełną napięć, wzlotów, upadków, karczemnych awantur z trzaskaniem drzwiami i chwil wzruszenia ściskającego gardło.

Widok trzech tuzinów równo wypieczonych makaroników, rozłożonych na płasko na obrusie, albo spiętrzonych w piramidę – no, to jest coś, co daje potężnego kopa. Zwłaszcza, że nigdy nie trwa to długo. Zwykle nie zdążę zrobić zdjęć.

To nadzienie do makaroników zrobiłam z białej czekolady, kremówki i borówek – bardzo go polecam. Nadzienie jest lekko ubite, puszyste, w pięknym kolorze i świetnym borówkowym smaku!

AkdemiaTortu-Makaronik_ganache_z_borowek-2

Materiały, których potrzebujesz

  • Miska
  • Garnek
  • Szpatułka
  • Rózga
  • Blender ręczny
  • Robot ręczny
  • borówki amerykańskie lub jagody
  • biała czekolada
  • śmietana kremówka min. 36%

Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów

Poprzedni
Następny

Przepis na ganache z borówek

Nadzienie do makaroników z borówek

Pyszne nadzienie do makaroników z borówek amerykańskich i białej czekolady.

Cuisine American
Keyword farsz, makaroniki, nadzienie do makaroników
30 minut
Dodatkowy Czas 2 godzin
2 godzin 30 minut
Porcje 50 makaroników
Autor Magda Kubiś

Składniki

  • 100 g borówek amerykańskich
  • 125 g białej czekolady
  • 60 g śmietany kremówki min. 36%

Instrukcje

  1. Borówki doprowadzić do wrzenia.
  2. Gotować na małym ogniu do momentu aż większość soku odparuje.
  3. Dodać śmietanę kremówkę.
  4. Połączone borówki ze śmietaną rozbić blenderem.
  5. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  6. Do rozpuszczonej czekolady dodać puree z borówek i wymieszać.
  7. Odstawić do przestudzenia.
  8. Przestudzoną czekoladę z borówkami ubić mikserem na pulchną masę.
  9. Gotowym farszem przekładać makaroniki.

Jak zrobić ganache z borówek

Ganache z borówkami
Borówki umieścić w małym rondelku.
Drip z borówki amerykańskiej
Zagotować.
Ganache z borówkami
Gotować na małym ogniu aż większość soku odparuje.
Ganache z borówkami
Połączyć ze świetną, aż śmietana się podgrzeje.
Ganache z borówkami
Przelać do małego naczynia i rozbić blenderem ręcznym.
Ganache z borówkami
Czekoladę rozpuścić ...
Ganache z borówkami
...w kąpieli wodnej.
Ganache z borówkami
Do ciepłej czekolady dodać puree z borówek.
Ganache z borówkami
Zamieszać...
Ganache z borówkami
Odstawić do przestudzenia.
Ganache z borówkami
Przestudzone ganache z borówek ubić...
Ganache z borówkami
Na pulchną masę.

Przydatne uwagi

  • Ganache z borówek najlepiej jest pozostawić do przestudzenia na blacie kuchennym.
  • Chłodzony w lodówce, ganache z borówek może szybko stwardnieć i trudno będzie go ubić.
  • Przełożone makaroniki odstawiam do lodówki aby ganache z borówek między makaronikami stężał.
  • Nadmiar nadzienia do makaroników, śmiało można przechować w lodówce przez parę dni. 
  • Po wyjęciu z lodówki, nadzienie do makaroników pozostawiamy na blacie aż dojdzie do temperatury pokojowej. Wtedy ponownie lekko ubijamy. W razie gdyby ganache się zważył, zobaczcie nasz tutorial “Jak uratować zwarzony ganache”.

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!



Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie