Szukaj

Monoporcje serca

Monoporcje serca – absolutny must have na Walentynki! Pyszne, pachnące truskawkami i miłością, urocze i idealne na raz. Będą świetnym deserem po kolacji, sprawdzą się też jako prezent, na słodkim stole, czy w witrynce zrobią na pewno furorę w każdym sezonie.

Zbudowałam je na spodzie z kruszonki owsianej i ganache z białej czekolady. Mus truskawkowy z jogurtem wzbogaciłam liofilizowanymi truskawkami, które świetnie podkręciły smak. Sercem monoporcji jest insert bananowy z białą czekoladą. Całość otula polewa z białej czekolady z siekanymi migdałami.

U mnie właśnie sezon truskawkowy, więc oczywiście po nie sięgnęłam planując monoporcje serca. Ale można spokojnie wybrać inne owoce do musu. Na przykład malina świetnie się nada i będzie miała fajny, intensywny kolor. Bananowy insert pasuje chyba do wszystkiego.

Monoporcje serca są szybkie i proste w wykonaniu, urocze i pyszne!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Szpatułka silikonowa

Przepis na monoporcje serca

5/5

czas przygotowania

60 minut

ilość porcji

12 monoporcji

kategoria

Monoporcje i torty musowe

Akademia Tortu - Monoporcja serduszko-32

Składniki

Spód

  • 25 g mąki migdałowej
  • 25 g mąki krupczatki
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • otarta skórka z połowy cytryny

Insert bananowy

  • 130 g puree z banana (~2 banany)
  • 50 g białej czekolady, np. Callebaut W2
  • 50 g śmietanki kremówki
  • 5 g żelatyny
  • 25 g zimnej wody

Mus truskawkowy z jogurtem

  • 400 g truskawek, świeżych lub mrożonych
  • 50 g cukru
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 35 g truskawek liofilizowanych
  • 300 g śmietanki kremówki, 36%
  • 16 g żelatyny
  • 80 g zimnej wody

Ganache z białej czekolady

  • 100 g białej czekolady, np. Callebaut W2
  • 50 g śmietanki kremówki, 36%

Polewa z białej czekolady z migdałami

  • 100 g białej czekolady, np. Callebaut W2
  • 20 g oleju np. rzepakowego
  • garść posiekanych migdałów

Instrukcje

Spód

  1. Płatki owsiane i cukier puder zmielić drobno w malakserze lub TM.
  2. Dodać obie mąki, zimne masło i skórkę z cytryny. Wszystko zamieszać aby się połączyło i powstały drobne kawałki.
  3. Przełożyć na przygotowaną blaszkę (niczym nie wysmarowaną) i zapiec około 15 minut w 160C.
  4. Upieczoną na złoty kolor kruszonkę przestudzić. Rozdrobnić większe kawałki jeżeli są.

Insert bananowy

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
  3. Obranego banana wraz ze śmietanką zblendować aby powstało puree.
  4. Do puree dodać rozpuszczoną żelatynę i czekoladę. Zblendować.
  5. Puree przelać do przygotowanej formy. Zamrozić.

Mus truskawkowy z jogurtem

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  2. Truskawki zagotować z cukrem.
  3. Truskawki zblendować lub przetrzeć przez sitko aby powstało puree.
  4. Truskawki liofilizowane zmielić na pył, dodać do puree i dobrze wymieszać.
  5. Do puree z truskawek dodać jogurt i rozpuszczoną żelatynę. Zblendować wszystko razem.
  6. Śmietankę ubić na 3/4.
  7. Ubitą śmietankę połączyć z przygotowanym puree.
  8. Mus przelać do worka cukierniczego.

Ganache z białej czekolady

  1. Czekoladę zalać gorącą śmietanką, odstawić na ~10 minut.
  2. Rózgą wymieszać aby masa była gładka, bez grudek.
  3. Przelać do worka cukierniczego.

Polewa z białej czekolady z migdałami

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
  2. Dodać olej, wymieszać.
  3. Dodać drobno posiekane migdały.
  4. Przelać do miseczki.

Jak złożyć monoporcje serca

  1. Przygotowane formy silikonowe wypełnić musem truskawkowym mniej więcej do połowy.
  2. Zanurzyć zamrożony insert bananowy. Przykryć musem.
  3. Posypać kruszonką.
  4. Zalać ganache.
  5. Tak przygotowane odstawić do zamrożenia na minimum 12 godzin.
  6. Zamrożone monoporcje serca popsikać zamszem.
  7. Każdą monoporcję zanurzyć lekko w przygotowanej polewie z migdałami.
  8. Udekorować wedle uznania.

 

Jak przygotować monoporcje serca

Akademia Tortu - Monoporcja serduszko-01
Płatki owsiane i cukier puder zmielić drobno w malakserze lub TM.
Akademia Tortu - Monoporcja serduszko-02
Akademia Tortu - Monoporcja serduszko-03
Dodać masło i resztę składników.
Akademia Tortu - Monoporcja serduszko-04
Wszystko zamieszać aby się połączyło i powstały drobne kawałki.
Akademia Tortu - Monoporcja serduszko-05
Przełożyć na przygotowaną blaszkę (niczym nie wysmarowaną) i zapiec około 15 minut w 160C.
Akademia Tortu - Monoporcja serduszko-07
Upieczoną na złoty kolor kruszonkę przestudzić. Rozdrobnić większe kawałki.
Akademia Tortu - Monoporcja serduszko-06
Obranego banana wraz ze śmietanką zblendować aby powstało puree.
Akademia Tortu - Monoporcja serduszko-08
Do puree dodać rozpuszczoną żelatynę...
Akademia Tortu - Monoporcja serduszko-09
i czekoladę. Zblendować.
Akademia Tortu - Monoporcja serduszko-10
Puree przelać do przygotowanej formy.
Akademia Tortu - Monoporcja serduszko-11
Zamrozić.

Jak złożyć monoporcję

Akademia Tortu - Monoporcja serduszko-25
Przygotowane formy silikonowe wypełnić musem truskawkowym mniej więcej do połowy.
Akademia Tortu - Monoporcja serduszko-26
Zanurzyć zamrożony insert bananowy.
Akademia Tortu - Monoporcja serduszko-27
Przykryć musem. Blaszką postukać o blat aby mus się równo ułożył.
Akademia Tortu - Monoporcja serduszko-28
Posypać kruszonką.
Akademia Tortu - Monoporcja serduszko-29
Zalać ganache z białej czekolady.
Akademia Tortu - Monoporcja serduszko-30
Wyrównać górę. Tak przygotowane odstawić do zamrożenia.
Akademia Tortu - Monoporcja serduszko-21
Zamrożone monoporcje ozamszować. Zaniżyć w przygotowanej czekoladzie z migdałami.
Akademia Tortu - Monoporcja serduszko-22
Spód monoporcji przetrzeć o brzeg miseczki aby zdjąć nadmiar polewy.
Akademia Tortu - Monoporcja serduszko-20
Przenieść na papier do pieczenia i wyjąć wykałaczkę lekko ją wykręcając. Udekorować wedle uznania.

Przydatne uwagi

  • Formy do monoporcji przetrzeć wacikiem namoczonym w spirytusie lub wódce. Będzie Wam prościej wyciągać zamrożone monoporcje serca lub inne kształty z formy silikonowej.
  • Owoce liofilizowane do musu truskawkowego są opcjonalne, ale dodanie ich zdecydowanie poprawia kolor musu i intensywność smaku.
  • Monoporcje serca można opryskać jadalnym zamszem lub polać polewą lustrzaną. Zamsz można przygotować samemu lub wykorzystać do tego kupny zamsz w sprayu.
  • Jak przygotować mus truskawkowy z jogurtem krok po kroku pokazaliśmy w osobnym przepisie.
  • Cytrynę polewam wrzątkiem zanim zacznę ścierać skórkę- tak ku dezynfekcji i, niektórzy mówią, że zapobiega gorzknieniu owoca…

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Monoporcje serca

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Top 3 ciasta na lato

Top 3 ciasta na lato

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, orzeźwiające i kolorowe desery. W gorące dni idealnie sprawdzą się ciasta, które nie tylko zapewnia nam coś

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ