fbpx

Krucha tarta z pomarańczą i rokitnikiem

Mazurek wielkanocny nie zawsze musi być klasycznym prostokątnym plackiem w bazie i jajeczka. Zupełnie świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole krucha tarta z pomarańczową nutą i czekoladowym wykończeniem, ozdobiona wianuszkiem ślicznych makaroników. Na sam widok takiego cudeńka robi mi się ciepło i wiosennie na sercu!

Krucha tarta Bożeny ma świetnie wyważone smaki. Ciasto jest słodkie i waniliowe, żelka z pomarańczy i rokitnika – cierpka i słoneczna, idealnie komponuje się ze słodkim spodem. Czekoladowy krem z kawą dodaje lekką nutę dekadencji, a wszystko zwieńczają prażone włoskie orzechy. Dekoracja zachwyca i wzrusza. Mazurek wielkanocny nowoczesny i a la mode!

Wielkanocna krucha tarta ma niejedno oblicze! Można ją łatwo modyfikować, zmieniając owoce, rodzaje czekolady, czy dekorację. Można nawet zaplanować ją jako zestaw małych tarteletek – takich „na raz” – na słodki stół, czy jako monoporcje deserowe po świątecznym śniadaniu. Mazurek wielkanocny też lubi się zmieniać, a słodkie eksperymenty to coś, co na wiosnę lubimy najbardziej!

O autorze

Właściciełka wymarzonej pracowni tortów artystycznych Czekolady nie oszukasz, gdzie łączy swoją słodką pasję z miłością do dzieci. Szczęśliwa żona i mama dwojga dzieci. Syn, Mateusz jest osobistym krytykiem kulinarnym, Zosia niezastąpionym menadżerem. Z wykształcenia kucharz i psycholożka, z zamiłowania entuzjasta słodkości w każdym formacie.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blaszka do pieczenia, Miska, Robot planetarny lub ręczny, Rózga, Sitko, Szpatułka, Waga, Wałek regulowany

Aby pobrać plik
załóż darmowe konto
lub zaloguj się

mazurek wielkanocny

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na kruchą tartę pomarańczową

 

Krucha tarta pomarańczowa

Krucha tarta pomarańczowa z rokitnikiem

Bozena Furdal
Krucha tarta z pomarańczową nutą i czekoladowym wykończeniem.
porcje 1 tarta fi24

Składniki
  

Tarta

  • 210 g mąki pszennej
  • 110 g masła
  • 55 g cukru pudru
  • 40 g żółtek jaj kurzych ~z 2 jajek rozmiaru M
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej

Glazura na tartę

  • 30 g żółtek jaj kurzych
  • 10 g cukru pudru

Żelka z pomarańczy z rokitnikiem

  • 250 g pulpy z pomarańczy ew. sok z wyciśniętej pomarańczy
  • 90 g pulpy z rokitnika
  • 40 g soku z cytryny
  • cukier wedle uznania
  • 8 g żelatyny
  • 16 g zimnej wody

Mus czekoladowy z kawą

  • 200 g czekolady belgijskiej, mlecznej 33,6%
  • 100 g śmietanki kremówki 36%
  • 100 g zaparzonej mocnej kawy
  • 40 g żółtek jaj kurzych
  • 20 g drobnego cukru

Dodatkowo

  • 40 g prażonych włoskich orzechów

Instrukcje
 

Krucha tarta

  • Do misy wrzucamy żółtka, przesiany cukier puder oraz pastę waniliową. Rózgą bądź trzepaczką mieszamy do połączenia składników.
  • Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę pszenną, szczyptę proszku do pieczenia, dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło. Działamy chwil kilka mieszadłem K.
  • Do suchych produktów stopniowo dodajemy roztrzepaną mieszaninę z żółtek. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i wszystkie składniki będą ze sobą dobrze połączone. Nie czynimy tego zbyt długo.
  • Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na minimum godzinkę do lodówki. 
  • Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ~2 mm. Przekładamy rozwałkowane ciasto do formy perforowanej o średnicy 24cm.
  • Jeżeli mamy zwykłą blaszkę na tartę, i chcemy, aby nasze kruche ciasto było bez bąbelków i zniekształceń, możemy wykorzystać obciążniki, takie jak ryż, czy groch ceramiczny.
  • Pieczemy w ~180C, do złotego koloru. Pamiętamy o tym iż każdy piekarnik jest inny, zatem umownie napisałam temperaturę. Wy sobie doświadczycie na Swoim.

Glazura na tartę

  • Ponieważ pierwszą warstwą wyłożoną na tarcie będzie żelka z pomarańczy z rokitnikiem, warto ją zabezpieczyć, aby nam nie nabrała wilgoci.
  • Żółtka mieszamy z cukrem pudrem w garnuszku.
  • Smarujemy pędzlem delikatnie wewnętrzną część przestygniętej tarty. Zapiekamy kilka minut, w temperaturze ~180C.

Żelka z pomarańczy z rokitnikiem

  • Moczymy żelatynę w bardzo zimnej wodzie. Około 10 minut.
  • Łączymy wszystkie soki, pulpy. 
  • Dodajemy cukier, wedle uznania.
  • Podgrzewamy do pierwszego bąbelka, ściągamy z palnika.
  • Dodajemy żelatynę.
  • Mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do ostygnięcia.
  • Kiedy żelka jest już chłodna i zaczyna delikatnie tężeć, wylewamy na tartę. Chowamy do chłodni.

Mus czekoladowy z kawą

  • Kawę rozpuszczalną zalewamy wrzątkiem. 
  • Cukier z żółtkami mieszamy w garnuszku, do połączenia.
  • Do rondelka wlewamy śmietankę i kawę w odmierzonej gramaturze.
  • Podgrzewamy do zagotowania i zalewamy delikatnym strumieniem przygotowane żółtka z cukrem. Mieszamy energicznie rózgą.
  • Przelewamy całość do rondla, podgrzewamy do 82C, ciągle mieszając. Krem nam delikatnie zgęstnieje. 
  • Tak przygotowanym, gorącym kremem angielskim zalewamy czekoaldę. Mieszamy do utworzenia jednolitej konsystencji. Mieszamy od czasu do czasu, aby mus przestygł.
  • Wylewamy połowę musu na tartę, tworząc kolejną strukturę.

Prażone orzechy włoskie

  • Kroimy orzechy włoskie na drobne kawałeczki, prażymy. 
  • Prażone włoskie orzechy posypujemy po całości tarty. 
  • Resztę musu czekoladowego wylewamy na orzechy.

Jak zrobić kruchą tartę pomarańczową

Krucha tarta pomarańczowa mazurek wielkanocny
Przekładamy rozwałkowane ciasto do formy perforowanej o średnicy 24cm. Pieczemy w 180C, do złotego koloru.
Krucha tarta pomarańczowa mazurek wielkanocny
Żółtka mieszamy z cukrem pudrem w garnuszku, smarujemy pędzlem delikatnie wewnętrzną część przestudzonej tarty. Zapiekamy kilka minut, w temperaturze 180C.
Krucha tarta pomarańczowa mazurek wielkanocny
Nasza tarta nabrała rumieńców! Dzięki glazurze powstała delikatna skorupka, która zabezpieczy tartę przed nabraniem wilgoci.
Krucha tarta pomarańczowa mazurek wielkanocny
Przygotowujemy żelkę pomarańczową z rokitnikiem. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krucha tarta pomarańczowa mazurek wielkanocny
Kiedy żelka jest już chłodna i zaczyna delikatnie tężeć, wylewamy na tartę. Chowamy do chłodni.
Krucha tarta pomarańczowa mazurek wielkanocny
Przygotowujemy mus czekoladowy z kawą. Połowę przestygniętego musu wylewamy na tartę, tworząc kolejną strukturę.
Krucha tarta pomarańczowa mazurek wielkanocny
Kroimy orzechy włoskie na drobne kawałeczki, prażymy.
Krucha tarta pomarańczowa mazurek wielkanocny
Posypujemy prażone włoskie orzechy po całości tarty. Kolejno tartę zalewamy resztą musu czekoladowego.

Pierścień na dekoracje

Aby stworzyć wianuszek z makaronikami, musimy przygotować z ciasta kruchego pierścień. Na tym właśnie pierścieniu poukładamy dekoracje migdałowe czyli makaroniki, ciasteczka i chruścia. Przyjmujemy umownie, że będzie to pierścień mniejszy od naszej blaszki na kruchą tartę. Szerokość pierścienia powinna mieć ~4cm. 

Krucha tarta pomarańczowa mazurek wielkanocny
Pieczemy analogicznie jak tartę powyżej, do złotego koloru. Fajnie by było, gdybyśmy piekli na macie perforowanej, zachowamy ładną strukturę. Jednak nie jest to wyznacznik zajebistości. Mamy, korzystamy. Nie mamy, tworzymy. 
makaroniki
Nadziewamy makaroniki klasycznym ganache. Jeżeli zostało Wam troszkę żelki pomarańczowej z rokitnikiem - zdobimy i ożywiamy nią strukturę makaronika.
Krucha tarta pomarańczowa mazurek wielkanocny
Miłość słodko-twórcza już wie co robić...
Krucha tarta pomarańczowa mazurek wielkanocny
Układamy jak lubimy, zdobimy tym co mamy!
Krucha tarta pomarańczowa mazurek wielkanocny
Przygotowany pierścień...
Krucha tarta pomarańczowa mazurek wielkanocny
...kładziemy na górę tarty.

Krucha tarta w przekroju

Jeżeli będziecie chcieli przygotować tartę bez wianuszka, proponuję krem angielski wylać jako pierwszy. Uwidocznią się wtedy kolory pomarańczy!

Krucha tarta pomarańczowa

Przydatne uwagi

Lubicie zmiany? Zalecam eksperymentowanie!

  1. Możecie zrobić kruchą tartę z dodatkiem kakao – wystarczy zmniejszyć ilość mąki pszennej na korzyść kakao.
  2. Jeżeli chcielibyście, aby Wasza żelka miała lżejszą strukturę, zamieńcie żelatynę na pektynę. Proponuję wówczas zamienić mus czekoladowy z żelką w kolejności składania tarty.
  3. Jeżeli chcecie, aby Wasz mus był bardziej stabilny (ten nasz z tutorialu jest bardzo delikatny), możecie modyfikować, zamieniając czekoladę na deserową albo jeszcze wyżej procentową. Ewentualnie dać więcej żelatyny – pomocnym tutaj będzie wpis Ewy Drzewickiej p.t. Jak ustabilizować krem do tortu.
  4. Jeżeli życzycie sobie, aby orzech był bardziej chrupki i bardziej wyczuwalny, możecie wykorzystać metodę z przepisu Marcina Ignaszaka na chrupiącą wartwę orzechową. W tym przypadku struktury również inaczej zalecałabym ułożyć: krucha tarta, chrupka warstwa orzechowa, krem angielski, żelka z pomarańczy.

Książki lubimy czytać inne i smaki inne nas urzekają. Sami zatem rozumiecie, zmiany eksperymentalne są zawsze na korzyść, wzbogacają nas o kolejne doświadczenie. A nawet jeśli się nie uda, nasz upadek, taki słodki, wzmocni w przyszłości nasz sukces!

O składnikach słów kilka…

Założenia dobrej jakości składników mamy wiadomo, na pierwszym miejscu. O tym każdy szanujący się Cukiernik wie. Najlepsze, nie znaczy jednak najdroższe. Alternatywa, to ładne słowo. Nie chcemy (nie możemy) wydawać złotówek np. na dobrą pastę, a jednak chcemy mieć ciastko jak z francuskiej kawiarenki – zróbmy ją sami!

Bardzo proszę o konstruktywne rozmowy. Dziękuję za możliwości popisania z Wami, i że mogę tu z Wami, przy Akademii się inspirować i rozwijać.

Serdeczności,

Wasza Czekolada

Krucha tarta pomarańczowa mazurek wielkanocny

Krucha tarta z pomarańczą i rokitnikiem
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale