Krem z nutellą do tortu to pyszny krem o smaku orzechowym. Do przygotowania tego prostego i szybkiego kremu z nutellą wystarczy śmietanka kremówka, serek mascarpone i nutella – kupna lub pasta a’la nutella domowej roboty.
Ten smaczny krem jest idealny do przełożenia biszkoptu i świetnie komponuje się z kremem malinowym i kremem z czarnej porzeczki. O innych sprawdzonych połączeniach kremów możesz poczytać TUTAJ.
Materiały, których potrzebujesz
Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów
Prosty przepis na krem z nutellą
Krem z nutellą
Smaczny i szybki krem z nutellą
Kurs
Deser
Słowo kluczowe
Krem
15 minut
15 minut
Porcje 1 tort fi18
Autor Magda Kubiś
Składniki
- 250 g mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki
- nutella
Instrukcje
-
Mascarpone ubić razem ze śmietaną.
-
Dodać wg uznania kilka łyżek nutelli, wymieszać do połączenia.
Przydatne uwagi
- Do kremu z nutellą można również dodać drobno posiekane orzechy laskowe. Nutellę dodajemy partiami, powoli mieszając szpatułką do połączenia się składników. Jeżeli mimo wszelakich starań krem zwarzył się, zobacz jak uratować zwarzony krem.
- Krem nutella bez mascarpone? To może krem nutella z masłem? Czemu nie! Krem o smaku nutelli można też przygotować dodając parę jej łyżek do kremu maślanego na bezie szwajcarskiej. Taka wersja kremu z nutellą będzie się rownież nadawała na otynkowanie tortu pod masę cukrową. Na naszym blogu znajdziesz więcej informacji o tym, które kremy nadają się pod masę cukrową a które nie.
- Idealnym nasączeniem do tortu z kremem nutella jest rozcieńczony likier laskowy lub lekka kawa z dodatkiem nalewki orzechowej.
- Z powyższego przepisu na krem nutella z mascarpone, wystarcza na jedno przełożenie tortu o średnicy 18cm. Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy.
Przypnij na Pinterest!

6 Responses
Czy ten krem będzie stabilny do przełożenia biszkoptów ??
Tak. Jeżeli chcesz być pardziej pewna to można zrobić z proporcji 1:1 czyli na przykład 200g kremówki i 200g mascarpone i do tego nutella wedle uznania. Tylko nie przesadzić z nutellą 😉
Czy z podanej ilości składników przełoży się dwa biszkopty czy jest to ilość na jedno przełożenie?
Mniej więcej dwa przełożenia tortu o średnicy 18cm. Zależy jednak od tego jak wysokie warstwy kremu dajesz między blaty… Standardowo kremu powinna być taka sama wysokość jaką ma blat biszkoptu.
Czy nutellę ubijamy też mikserem czy łyżką?
Szpatułką, zerknij na opis poniżej przepisu.