fbpx

Krem karmelowy

Krem karmelowy, to jeden z najprostszych kremów, który świetnie łączy się z innymi smakami. Do przygotowania tego kremu wystarczy śmietanka kremówka, serek mascarpone i czekolada Callebaut Gold o smaku karmelowym!

Ten słodki krem nada się nie tylko do przełożenia tortu, ale także do dekoracji babeczek jak i wielu letnich deserów z sezonowymi owocami.

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Naczynie żaroodporne, Robot planetarny lub ręczny, Rondelek, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na krem karmelowy

 

Krem karmelowy

Krem karmelowy

Magda Kubiś
Pyszny krem karmelowy na bazie serka mascarpone z czekoladą o smaku karmelu.
porcje 1 przełożenie fi20

Składniki
  

  • 200 g czekolady karmelowej Callebaut Gold
  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietany kremówki min. 36%

Instrukcje
 

  • Czekoladę i śmietankę umieścić w naczyniu żaroodpornym.
  • Rozpusić w kąpieli wodnej.
  • Rozpuszczoną czekoladę odstawić do przestygnięcia, później schłodzić, najlpiej w lodówce przez noc. Śmietana z rozpuszczoną czekoladą musi być zimna zanim zaczniemy ją ubijać.
  • Miksturę przelać do miski miksera, dodać mascarpone i ubijać na średnich obrotach.
  • Krem ubijać tylko do momentu aż się ubije. Nie za długo aby się nie zwarzył!

Przydatne uwagi

  • Krem ma dobrą konsystencje i nadaje się nie tylko do przełożenia tortu ale także do dekoracji babeczek.
  • Można do kremu karmelowego dodać łyżkę rumu dla „podkręcenia” smaku ;)
  • Czekoladę Callebaut Gold można zastąpić inna o smaku karmelowym. Pamiętać jednak należy iż konsystencja Waszego kremu zależeć będzie od rodzaju czekolady jakiej użyjecie. Wybierzcie taką, która ma taką samą lub zbliżoną zawartość kakao.

Krem karmelowy
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Krem karmelowy pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

13 odpowiedzi

  1. Kremy na bazie mascarpone i bitej śmietany niemal zawsze destabilizują mi się w tortach i wypływają po wyjęciu tortu z rantu ( gdy chcę przystąpić do tynkowania) :/ Jak Temu zaradzić? Zaczęłam robić kremy stabilizowane żelatyną, ale czasem aż się prosi o taki czysto śmietanowy, o kremowej konsystencji.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale