black Friday

-20%

KOD: BF2021

koniec za

Godziny
Minuty
Sekundy

Krem karmelowy

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Krem karmelowy, to jeden z najprostszych kremów, który świetnie łączy się z innymi smakami. Do przygotowania tego kremu wystarczy śmietanka kremówka, serek mascarpone i czekolada Callebaut Gold o smaku karmelowym!

Ten słodki krem nada się nie tylko do przełożenia tortu, ale także do dekoracji babeczek jak i wielu letnich deserów z sezonowymi owocami.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Naczynie żaroodporne, Robot planetarny lub ręczny, Rondelek, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na krem karmelowy

 

Krem karmelowy

Krem karmelowy

Magda Kubiś
Pyszny krem karmelowy na bazie serka mascarpone z czekoladą o smaku karmelu.
Prep Time 6 hrs
Cook Time 10 mins
Total Time 6 hrs 10 mins
Servings 1 przełożenie fi20

Składniki
  

  • 200 g czekolady karmelowej Callebaut Gold
  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietany kremówki min. 36%

Instrukcje
 

  • Czekoladę i śmietankę umieścić w naczyniu żaroodpornym.
  • Rozpusić w kąpieli wodnej.
  • Rozpuszczoną czekoladę odstawić do przestygnięcia, później schłodzić, najlpiej w lodówce przez noc. Śmietana z rozpuszczoną czekoladą musi być zimna zanim zaczniemy ją ubijać.
  • Miksturę przelać do miski miksera, dodać mascarpone i ubijać na średnich obrotach.
  • Krem ubijać tylko do momentu aż się ubije. Nie za długo aby się nie zwarzył!
Tried this recipe?Let us know how it was!

Przydatne uwagi

  • Krem ma dobrą konsystencje i nadaje się nie tylko do przełożenia tortu ale także do dekoracji babeczek.
  • Można do kremu karmelowego dodać łyżkę rumu dla „podkręcenia” smaku ;)
  • Czekoladę Callebaut Gold można zastąpić inna o smaku karmelowym. Pamiętać jednak należy iż konsystencja Waszego kremu zależeć będzie od rodzaju czekolady jakiej użyjecie. Wybierzcie taką, która ma taką samą lub zbliżoną zawartość kakao.

Krem karmelowy
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Krem karmelowy pin

13 odpowiedzi

  1. Kremy na bazie mascarpone i bitej śmietany niemal zawsze destabilizują mi się w tortach i wypływają po wyjęciu tortu z rantu ( gdy chcę przystąpić do tynkowania) :/ Jak Temu zaradzić? Zaczęłam robić kremy stabilizowane żelatyną, ale czasem aż się prosi o taki czysto śmietanowy, o kremowej konsystencji.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale

koniec za

Godziny
Minuty
Sekundy