Prosty przepis na krem karmelowy z mascarpone
Krem karmelowy, to jeden z najprostszych kremów, który świetnie łączy się z innymi smakami. O sprawdzonych połączeniach możesz poczytać TUTAJ. Do przygotowania tego kremu wystarczy śmietanka kremówka, serek mascarpone i sos karmelowy.
Ten słodki krem nada się nie tylko do przełożenia tortu, ale także do wielu letnich deserów z sezonowymi owocami.
Przepis na krem karmelowy
Krem karmelowy
Słowo kluczowe
Krem
15 minut
15 minut
Porcje 1 tort fi18
Autor Magda Kubiś
Składniki
- 250 g mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki min 30%
- sos karmelowy
Instrukcje
-
Mascarpone ubić razem ze śmietaną.
-
Dodać wg uznania kilka łyżek sosu karmelowego, wymieszać do połączenia.
Przydatne uwagi
Sos karmelowy dodajemy partiami, powoli mieszając szpatułką do połączenia się składników.
Jeżeli mimo wszelakich starań krem zwarzył się, zobacz jak uratować zwarzony krem.
Przypnij na Pinterest!

7 Responses
Czy krem karmelowy pasuje do kremu z whisky?
Jak najbardziej! 🙂
Czy krem można od razu wyłożyć na tort czy lepiej go najpierw schłodzić w lodówce?
Najlepiej tynkować odrazu. Jak dasz do lodówki to po schłodzeniu będziesz musiała znów doprowadzić krem do odpowiedniej konsystencji aby tort nim otynkować.
Czy można dodać do tego likier slony karmel aby przełożyć piętro tortu?
Mozna, tylko nie za dużo aby nie rozrzedzić kremu zbyt mocno. Proponuję, dla wzmocnienia smaku, również nasączyć blat tym samym likierem. Inne opcje nasączenia biszkoptu znajdziesz tutaj https://akademiatortu.pl/blog/czym-nasaczyc-biszkopt-do-tortu/
Witam, czy ten krem jest stabilny w torcie?