Szukaj

Krem gruszkowy z mascarpone

Początek jesieni to szczyt sezonu gruszkowego! Wtedy to gruszki mają i smak, i zapach taki, jak trzeba. Nie są suchym wiórem z paździerza. Kapią sokiem i zgrzytają w zębach i… idealnie nadają się na krem gruszkowy z mascarpone do tortu!

Krem gruszkowy z mascarpone to pyszna i delikatna kompozycja, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju wypieków, takich jak torty czy tarty.

Krem gruszkowy z mascarpone ma delikatny, owocowy smak i idealnie komponuje się z lekkimi, jasnymi ciastami, takimi jak np biszkopt. Można go również wykorzystać jako nadzienie do tarty lub jako warstwę w ciastach z kruszonką. Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kremów na bazie masła czy czekolady, która na pewno przypadnie do gustu wielbicielom owocowych smaków.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Szpatułka silikonowa

Przepis na krem gruszkowy

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi20

kategoria

Krem

Składniki

  • 200 g gruszek
  • 2 łyżki cukru wedle uznania
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • laska wanilii lub extrakt
  • 300 ml śmietany kremówki min 30%
  • 250 g mascarpone

Instrukcje

  1. Gruszki powinny być dokładnie umyte i obrane ze skóry.
  2. Następnie pokrojone na mniejsze kawałki i gotowane wraz z cukrem i laską wanilii, aż do momentu, gdy zmiękną.
  3. Następnie wystudzić i skropić sokiem z cytryny.
  4. Mascarpone ubić razem ze śmietaną, powoli wymieszać z gruszkami.
  5. Wodę, w której gotowała się gruszka, używam do nasączania biszkoptu.

Przydatne uwagi

  • Alternatywnie, gdy gruszki będą gotowe, można je ostudzić i zmiksować na gładką masę za pomocą blendera lub robota kuchennego. Następnie puree dodajemy do mascarpone i mieszamy rózgą aż do połączenia składników i uzyskania jednolitej konsystencji. Do tej masy dodać ubitą na 3/4 śmietankę kremówkę i delikatnie wymieszać.
  • Woda, w której gotowały się gruszki idealnie nadaje się do nasączenia biszkoptu.
  • Kliknij TUTAJ i zobacz nasz poradnik, z którego dowiesz się wszystkiego o nasączaniu biszkoptu!
  • Gotowy krem można przechowywać w lodówce przez kilka dni, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  • Jeżeli chcesz się dowiedzieć z jakimi kremami najlepiej komponuje się krem gruszkowy, zerknij na nasze sprawdzone kombinacje smakowe.

Krem gruszkowy z mascarpone

Krem gruszkowy z mascarpone

Dobrze komponuje się z:

Czekoladowy
Karmelowy
Kawowy
Korzenny
z alkoholem
Żurawinowy

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Krem gruszkowy z mascarpone

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

36 odpowiedzi

    1. A czy można ten krem zrobić w inny sposób tzn gruszki zblendować z mascarpone,ubić śmietankę i wymieszać + żelatyna?Jakie proporcje zrobić wtedy na średnice 26 cm na 1 przełożenie + góra i boki tortu?😉

      1. Aha, widzę, że Aneta napisała, że dodaje wody. Ja bym dała do rondelka bez wody – powinny puścić sok. Jeśli już to daj wody tylko tyle by zakała pokrojoną gruszkę w rondlu. Później odcedzić od wody – i jak napisała Aneta można użyć tej wody do nasączenia biszkoptu.

    1. Tynk zrobiłabym albo czekoladowy albo waniliowy – czyli albo czekoladowy ganache albo maślany krem czekoladowy. W sumie i karmelowy ganache by pasował i karmelowy krem maślany też. Odnośnie chrupki czy żelki to zerknij na dole strony jest sekcja, w której sugerujemy dobre połączenia smakowe z kremem gruszkowym – mozesz kliknac na nazwy smaków a otworzy Ci się strona z przepisami w tym smaku 🙂

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Barwniki spożywcze

Barwniki spożywcze

Co to są barwniki spożywcze? Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności w celu zmiany jej koloru. Mogą być stosowane w produktach spożywczych w celu poprawy

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ