fbpx

Krem cytrynowy

Krem cytrynowy to moja odpowiedź na ciągnący się upał. Latem zawsze stawiam na cytrusowe, owocowe smaki. U nas jest bardzo ciepło i choć uzupełniam moje pomysły klasycznie czekoladą, czy karmelem, to jednak moje pierwsze myśli biegną ku orzeźwiającym, „chłodnym” smakom.

Planowałam tort dla faceta, tym chętniej więc poszłam w stronę lekką i owocową. Tak jakoś statystycznie się składa, że dziewczyny bardziej ciągną do czekolady i lepkich krówek ;) Krem cytrynowy pasował mi bardzo do całej kompozycji i wyszedł po prostu świetny! Delikatny, piankowy, ale stabilny z dobrze wyczuwalnym smakiem cytryny i dodatkiem likieru Limoncello. Alkohol można oczywiście wymienić na inny, albo zupełnie pominąć.

Krem cytrynowy skompletowałam z owocową chrupką, borówkową żelką i musem truskawkowym, a tort złożyłam na bazie biszkoptu z olejem i palonym masłem. Tort z kremem cytrynowym wyszedł smakowity – lekki, ale aromatyczny, świetnie zbalansowany, bardzo polecam!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Rękaw cukierniczy, Rondelek, Rózga, Waga
Brak plików do pobrania.
krem cytrynowy

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na krem cytrynowy

 

krem cytrynowy

Mus cytrynowy

Magda Kubiś
Krem cytrynowy do tortu to moja odpowiedź na ciągnący się upał! Lekki, ale aromatyczny, świetnie zbalansowany.
porcje 1 fi18

Składniki
  

  • 100 g soku z cytryn
  • 400 g śmietanki kremówki 36%
  • 200 g białej czekolady
  • 10 g Limoncello opcjonalnie
  • 6 g żelatyny
  • 40 g zimnej wody

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała, około 10 minut.
  • Połowę porcji śmietanki podgrzewamy. Wyłączamy zaraz przed zagotowaniem.
  • Do gorącej śmietanki dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści.
  • Gorącą śmietaną z żelatyną zalewy czekoladę. Pozostawiamy na parę minut aż czekolada zmięknie, po czym mieszamy rózgą aż się rozpuści i połączy z śmietanka. Jeżeli pozostaną grudki, można rozbić blenderem ręcznym.
  • Do czekolady dodajemy sok z cytryny i Limoncello lub inny likier cytrynowy. Mieszamy rózgą aż całość się połączy. Odstawiamy do przestudzenia.
  • Resztę śmietanki ubijamy na tzw. 3/4 (lekko płynna konsystencja).
  • Lekko przestudzoną czekoladę dajemy do ubitej śmietanki i mieszamy aż się połączy.
  • Gotowy mus przelewamy do worka cukierniczego.

Jak zrobić krem cytrynowy do tortu

Akademia Tortu - Mus cytrynowy-01
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała, około 10 min.
krem cytrynowy
Połowę porcji śmietanki podgrzewamy. Wyłączamy zaraz przed zagotowaniem.
krem cytrynowy
Do gorącej śmietanki dodajemy napęczniałą żelatynę...
krem cytrynowy
i mieszamy aż się rozpuści.
krem cytrynowy
Gorącą śmietaną z żelatyną zalewy czekoladę.
krem cytrynowy
Pozostawiamy na parę minut aż czekolada zmięknie, po czym mieszamy rózgą aż się rozpuści i połączy z śmietanka.
krem cytrynowy
Jeżeli pozostaną grudki, można rozbić blenderem ręcznym.
krem cytrynowy
Do czekolady dodajemy Limoncello lub inny likier cytrynowy...
krem cytrynowy do tortu
i sok z cytryny. Mieszamy rózgą aż całość się połączy. Odstawiamy do przestudzenia.
krem cytrynowy
Resztę śmietanki ubijamy na tzw. 3/4 (lekko płynna konsystencja).
krem cytrynowy
Lekko przestudzoną czekoladę dajemy do ubitej śmietanki i mieszamy aż się połączy.
krem cytrynowy
Gotowy mus przelewamy do worka cukierniczego.

Przydatne uwagi

  • Śmietankę do kremów czy musów ubijam zawsze na tak zwane 3/4, czyli nie na sztywno. Śmietanka ubita na 3/4 jest jeszcze lekko płynna.
  • Jeżeli do przygotowania musu używam owocowego puree czy pulpy, dodanie jej do jeszcze lekko lejącej się śmietanki zmniejsza szansę, że mus czy krem się zwarzy.
  • Do przygotowania musów można użyć świeżych lub mrożonych owoców.
  • Ten mus cytrynowy świetnie będzie się również nadawał do deserów w kubeczku. Ponieważ jest na bazie białej czekolady w temperaturze pokojowej dłużej utrzyma formę niż tradycyjny mus wyłączenie na bazie śmietanki.
krem cytrynowy do tortu

Krem cytrynowy
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Mus cytrynowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale