Krem kawowy na kremu maślanego na bezie szwajcarskiej powstał w duecie z musem kawowym, aby podbić jego smak. Krem na bezie to moja ulubiona baza do eksperymentów – jest stabilny, świetnie nadaje się do tynkowania i ma neutralny smak, który pozwala na niezliczone modyfikacje, dziki czemu kawowy smak jest doskonale w nim wyczuwalny.
Kawowy krem jest pyszny, a jego smak można dopasować do okazji i własnego gustu, dodając mniej lub więcej kawy. Ten krem nadaje się również świetnie do ozdabiania tortów i wypieków. Ma przyjemny kolor i lśniącą teksturę.
Przepis maślany krem kawowy
Kawowy krem maślany
Pyszny krem kawowy do tynkowania i dobienia tortów
Składniki
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 50 ml śmietanki kremówki
- 500 g kremu maślanego
Instrukcje
-
Śmeitankę kremówkę podgrzać.
-
Dodać do gorącej śmietanki kawę rozpuszczalną.
-
Dobrze wymieszać do rozpuszczenia sie kawy.
-
Parę łyżek kremu maślanego roztopić w miseczce. Ja podgrzewam parę sekund w kuchence mikrofalowej.
-
Rozpuszczony krem maślany wymieszać z kawową śmietanką.
-
Mieszając krem maślany wlać do niego kawową miksturę. Wymieszać aż otrzymamy gładką masę.
Jak zrobić krem maślany kawowy
Przydatne uwagi...
- Do tynkowania tortu preferuję krem maślany na bezie szwajcarskiej. Jak dla mnie ma on najbardziej neutralny smak, w przeciwieństwie, na przykład, do kremu maślanego na bazie mleka skondensowanego, gdzie smak mleka jest wyczuwalny. Jakiego kremu użyjecie jako bazy do kawowego kremu maślanego zależy tylko od Was. TUTAJ znajdziecie przepisy na kremy maślane do tynkowania.
- Do kawowego kremu maślanego zapewne można użyć mocnego espresso, jednak nie wszyscy maja w domu maszynę do espresso 😉 Kawa rozpuszczalna daje intesywny smak.
- Intensywność smaku kawy w maślanym kremie kawowym można kontrolować ilością dodanej kawy rozpuszczalnej. Nie przesadzajcie jednak z ilością aby krem nie wyszedl gorzki. Ja dałam 1 łyżeczkę kawy na 500g kremu maślanego.
- Smak kremu kawowego można ulepszyć dodając łyżkę lub dwie likieru kawowego Khalua.
- Kawowy krem maślany idealnie nadaje się też do dekoracji z kremu, na przykład rozetek na babeczki czy górę lub boki tortu.