20% OFF

Kod: BF2020

Dni
Godziny
Minuty
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Krem maślany o smaku kawy

Krem kawowy na kremu maślanego na bezie szwajcarskiej powstał w duecie z musem kawowym, aby podbić jego smak. Krem na bezie to moja ulubiona baza do eksperymentów – jest stabilny, świetnie nadaje się do tynkowania i ma neutralny smak, który pozwala na niezliczone modyfikacje, dziki czemu kawowy smak jest doskonale w nim wyczuwalny.

Kawowy krem jest pyszny, a jego smak można dopasować do okazji i własnego gustu, dodając mniej lub więcej kawy. Ten krem nadaje się również świetnie do ozdabiania tortów i wypieków. Ma przyjemny kolor i lśniącą teksturę.

Przepis maślany krem kawowy

Kawowy krem maślany

Pyszny krem kawowy do tynkowania i dobienia tortów

Kurs Deser
Kuchnia Amerykańska
Słowo kluczowe tynk do tortu
10 minut
10 minut
Porcje 1
Autor Magda Kubiś

Składniki

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 500 g kremu maślanego

Instrukcje

  1. Śmeitankę kremówkę podgrzać.

  2. Dodać do gorącej śmietanki kawę rozpuszczalną.

  3. Dobrze wymieszać do rozpuszczenia sie kawy.

  4. Parę łyżek kremu maślanego roztopić w miseczce. Ja podgrzewam parę sekund w kuchence mikrofalowej.

  5. Rozpuszczony krem maślany wymieszać z kawową śmietanką.

  6. Mieszając krem maślany wlać do niego kawową miksturę. Wymieszać aż otrzymamy gładką masę.

Jak zrobić krem maślany kawowy

Śmietankę kremówkę podgrzewam.
Do gorącej kremówki dodaję łyżeczkę kawy rozpuszczalnej.
Mieszam do rozpuszczenia się kawy.
Parę łyżek kremu maślanego podgrzewam aż się rozpuści.
Płynny krem maślany dodaję do kremówki z kawą.
Miksturę wlewam do reszty kremu maślanego.
Mieszam mikserem...
...do uzyskania gładkiej masy.

Przydatne uwagi...

  • Do tynkowania tortu preferuję krem maślany na bezie szwajcarskiej. Jak dla mnie ma on najbardziej neutralny smak, w przeciwieństwie, na przykład, do kremu maślanego na bazie mleka skondensowanego, gdzie smak mleka jest wyczuwalny. Jakiego kremu użyjecie jako bazy do kawowego kremu maślanego zależy tylko od Was. TUTAJ znajdziecie przepisy na kremy maślane do tynkowania.
  • Do kawowego kremu maślanego zapewne można użyć mocnego espresso, jednak nie wszyscy maja w domu maszynę do espresso 😉 Kawa rozpuszczalna daje intesywny smak.
  • Intensywność smaku kawy w maślanym kremie kawowym można kontrolować ilością dodanej kawy rozpuszczalnej. Nie przesadzajcie jednak z ilością aby krem nie wyszedl gorzki. Ja dałam 1 łyżeczkę kawy na 500g kremu maślanego.
  • Smak kremu kawowego można ulepszyć dodając łyżkę lub dwie likieru kawowego Khalua.
  • Kawowy krem maślany idealnie nadaje się też do dekoracji z kremu, na przykład rozetek na babeczki czy górę lub boki tortu.

Przypnij na Pinterest!

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie

Black
friday

Wszystko co mamy w ofercie!

20% taniej!

Kod: BF2020