Szukaj

Czekoladowy krem maślany

Czekoladowy krem maślany świetnie nadaje się do tynkowania tortów jak i do dekoracji babeczek.

Każda z nas ma pewnie swój ulubiony krem do tynkowania tortów. Mi najlepiej pracuje się z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej. Używam go nie tylko do tynkowania tortów ale również do zdobienia babeczek – wyśmienicie smakuje i bardzo ładnie zachowuje kształt kiedy wyciska się go przez różnego rodzaju tylki do kremu.

Kiedy potrzeba mi więc smaku innego niż tradycyjny, eksperymentuję i na różne sposoby zmieniam smak kremu maślanego. To właśnie dzięki takim eksperymentom powstał mój krem maślany z czekoladą!

Większość kremów czekoladowych przygotowuje się poprzez dodanie kakao do masy kremowej. Osobiście nie przepadam za tą opcją – uważam, że kakao niekorzystnie zmienia teksturę kremu i robi się on “piaszczysty”. Tak więc zamiast dodawać kakao, dodaję czekoladowego ganache lub roztopionej czekolady.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Szpatułka silikonowa

Okrągłe

dyski do tynkowania tortów

kwadratowe

dyski do tynkowania tortów

skrobka

dyski do tynkowania tortów

Przepis na czekoladowy krem maślany

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 tort fi20

kategoria

Do dekoracji babeczek

AkademiaTortu-ChocolateButtercream-7

Składniki

  • 100 g białek pasteryzowanych
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g masła min 82% tłuszczu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (niekoniecznie)
  • ganache lub roztopiona czekolada

Instrukcje

  1. Cukier puder przesiać przez sitko.
  2. Cukier puder i białka wlać do misy miksera. Ubijać rózgą na najwyższych obrotach, na sztywną masę.
  3. Zmniejszyć obroty do minimalnych, stopniowo dodawać pokrojone na kawałki miękkie masło.
  4. Po dodaniu całego masła, zwiększyć obroty na maksymalne i ubijać aż powstanie gładka masa.
  5. Zdjąć rózgę, założyć mieszadło.
  6. Dodać ganache lub roztopioną czekoladę wedle uznania.
  7. Mieszać na najmniejszych obrotach przez 15-20 minut. Proces ten odpowietrza krem co zapobiega powstawaniu dziur w kremie w trakcie tynkowania.

Tagi

Ile kremu potrzeba do otynkowania tortu?

Ile więc przygotować ganache aby starczyło nam do otynkowania tortu? Zależeć to będzie od:

  1. średnicy tortu
  2. wysokości tortu
  3. grubości tynku

Poniżej przygotowałam dla Was kalkulator, który uprości wam te przeliczenia! Ponieważ ja zawsze tynkuję swoje torty przy użyciu dysków do tynkowania, za każdym razem gwarantują mi one równą ilość tynku dookoła tortu, czyli ~0.4-0.5cm.

Wpisz średnicę tortu w centymetrach *
Wpisz wysokość tortu w centymetrach *
Tyle kremu będziesz potrzebować
około  
0.00
g
0.00
0.00
g
0.00
0.00

Do przygotowania kremu potrzebujesz:

Białek pasteryzowanych
0.00
g
Masła
0.00
g
Cukru pudru
0.00
g

Jak przygotować krem maślany

Jak przygotować czekoladowy krem maślany

AkademiaTortu-ChocolateButtercream-1
Krem maślany na bezie szwajcarskiej...
AkademiaTortu-ChocolateButtercream-3
Do kremu maślanego dodaję parę łyżek czekoladowego ganache lub rozpuszczonej czekolady.
AkademiaTortu-ChocolateButtercream-4
Mieszamy na niskich obrotach aby nie napowietrzyć kremu.
AkademiaTortu-ChocolateButtercream-5
Aż masa będzie gładka i jednolita.

Przydatne uwagi

  • Czekoladowy krem maślany przygotowuję dodając do gotowego kremu maślanego dodaję, parę łyżek czekoladowego ganache. Czy smak będzie mniej czy więcej czekoladowy zależeć będzie tylko od Was – zależnie od ilości ganache smak będzie mniej lub więcej czekoladowy.
  • Do kremu można również dodać likieru czekoladowego, takiego jak na przykład Chopin & Wedel Likier Czekoladowy.
  • Ten krem idealnie nadaje się do tynkowania tortów i dekoracji babeczek. W USA czy UK gdzie popularne są torty na bazie biszkoptu tłuszczowego, kremów maślanych (buttercream) używa się również do przekładania blatów. Jeżeli jednak szukacie czekoladowego kremu do przełożenia tortu o lżejszej, bardziej delikatnej teksturze – polecamy Wam przepis na mus czekoladowy. O tym z jakimi innymi smakami najlepiej komponuje się krem czekoladowy przeczytacie TUTAJ.
  • Kremu używam do zrobienia tamy i otynkowania tortu.

Czekoladowy krem maślany

Czekoladowy krem maślany

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Bananowy
Czereśniowy
Gruszkowy
Jeżynowy
Karmelowy
Kawowy
Kokosowy
Malinowy
Mango
Miętowy
Orzechowy
Pistacjowy
Pomarańczowy
Porzeczkowy
Truskawkowy
Waniliowy / Śmietankowy
z alkoholem

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Czekoladowy ganache
Czekoladowy ganache

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jaki tynk pod masę cukrową
Jaki tynk pod masę cukrową

Przypnij na pinterest

Czekoladowy krem maślany

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

30 odpowiedzi

  1. Cześć . Właśnie pracuję nad torcikiem. Zrobiłam krem maślany wg powyższego przepisu , wyszedł super. Pojawił się tylko problem z barwieniem . Nałożyłam krem na tort ,pofarbowałam go barwnikami z aregorafu i okazało się że krem wciągnął kolor. Na początku był intensywnie zielony a po chwili stał się bardzo blady i w ogóle mi się nie podoba , załamka . Jak to naprawić ?

    1. Nie wiem czy rozumiem dokładnie… Krem z tego przepisu jest czekoladowy, czyli kolor brąz. Jeżeli chcesz pofarbować krem na zielono to po pierwsze najlepiej jest farbować biały krem, po drugie nie barwimy kremu barwnikami do aerografu. Krem barwi się barwnikiem w żelu lub w proszku. Barwniki do aerografu są do aerografu. Jeżeli masz aerograf to zobacz ten turtorial, w którym pokazałam jak pomalować tort otynkowany kremem używając aerografu: https://akademiatortu.pl/tutoriale/malowanie-aerografem-na-kremie-maslanym/

  2. Faktycznie troszkę źle się wyraziłam i zrobiłam wpis nie pod tym kremem 😉
    Zrobiłam oczywiście biały krem i malowałam go aerografem. Widziałam tutorial który podałaś w linku i dostosowałam się do wskazówek, a efekt wyszedł zupełnie inny . Może mam barwniki słabej jakości?

  3. Witam, czy czekoladowy krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej można farbować? Chciałabym zrobić tort Ferrero kolorowy z zewnątrz ale żeby tynk również był w klimatach czekolady. Myślałam nad barwnikami Wilton czy może coś innego sprawdzi się lepiej? Dziękuję za cudowne inspiracje?

  4. Czy taki krem po otynkowaniu tortu i zastygnięciu pozostaje jednolity w kolorze? Tynk z czekoladowego ganache nie jest jednolity, zazwyczaj kiedy zastygnie tworzą się takie jakby smugi, zastanawiam się jak zachowuje się ten krem

  5. Jeśli do kremu maślanego na bezie szwajcarskiej dodam czekoladowy genache który ma w sobie śmietanę kremówkę to czy nadal mogę obłożyć tort masa cukrową? Czy masa cukrowa nie będzie się topić? Czy lepiej obłożyć tort poprostu czekolafowym genache zrobionym z masła??

    1. Jeżeli nie robisz z białkami pasteryzowanymi, to białka na parze tylko do momentu rozpuszczenia się cukru – trzeba je mieszać cały czas aby nie przegrzać. Jeżeli zostaną przegrzane nie ubiją się. Po rozpuszczeniu się cukru ubijasz pianę i do ubitej pany dodajesz masło.

    1. Proporcja 2:1 (czekolada: śmietanka), ale możliwe, że będziesz musiała sprawdzać konsystencje i ewentualnie dodać śmietanki. Czekolada z tak duża zawartością kakao lubi się zwarzyć a ganache może wyjść twardy.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Barwniki spożywcze

Barwniki spożywcze

Co to są barwniki spożywcze? Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności w celu zmiany jej koloru. Mogą być stosowane w produktach spożywczych w celu poprawy

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ