Szukaj

Czekoladowe cakesicles

Cakesicles – to smakowite porcje ciasta na patyczkach. Czekoladowe cakesicles mogą być wzbogacone rozmaitymi dodatkami, polewami, posypkami i nadzieniami, śliczne, urocze, do schrupania. Można je z łatwością dopasować do tematu imprezy, przewodniego motywu, jubileuszu etc, a na słodkim stole są już wręcz obowiązkowe. Są w zasadzie ciastkiem na patyku, taką wyszukaną monoporcją, którą można wziąć do ręki.

Podstawą cakesicles jest oczywiście ciasto, z którego są uformowane. Prezentujemy Wam przepis na ciasto czekoladowe na cake pops i cakesicles. W tej wersji to czekoladowe ciasto z dodatkiem masła orzechowego według przepisu Żanety Wasilewskiej. Ciasto to zostało wykorzystane także w obszernym tutorialu „Jak zrobić cakesicles”, tam też możecie obejrzeć szczegółowy proces powstawania i ozdabiania caskesicles.

Żaneta Wasilewska
Żaneta Wasilewska

O autorze

Jest zdobywczynią srebrnych i brązowych medali na Cake International w UK. Wszystkie jej torty są skromne. Nie lubi przepychu i właśnie to stara się pokazać w swoich pracach. Uważa iż prostota jest klasą samą w sobie. Uwielbia tworzyć torty ślubne a od niedawna jej pasją jest tworzenie pralin i czekolad! Żaneta oferuje szkolenia indywidualne, na których z chęcią pokaże Wam jak przygotować różne słodkości.

Przepis na ciasto czekoladowe na cake pops i cakesicles

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

8 cakesicles

kategoria

Ciasto na cakesicles

Czekoladowe Cakesicles

Składniki

  • 260 g pokruszonego biszkoptu kakaowego
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka masła orzechowego np. z orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka Nutella
  • 1 łyżka mascarpone
  • 1 łyżka Paillete Feuilletine

Instrukcje

  1. Biszkopt pokruszyć na drobne kawałki, najlepiej w malakserze lub TM.
  2. Pokruszony biszkopt przełożyć do miski miksera.
  3. Dodać resztę składników.
  4. Zamieszać na najniższych obrotach do momentu aż powstanie gęsta masa.
  5. Przygotowanym ciastem wykładać formy do cakesicles.

Uwagi

Ciasto używamy od razu. Najlepiej kiedy ciasto na czekoladowe cakesicles jest w temperaturze pokojowej aby wypełniać nim formy.

Jak zrobić ciasto czekoladowe na cake pops lub cakesicles

Akademia tortu - Czekoladowe Cakesicles z żelką jabłkową-1
Do zmielonych okruszków biszkoptu dodajemy łyżkę mascarpone.
Akademia tortu - Czekoladowe Cakesicles z żelką jabłkową-2
Dodajemy łyżkę masła orzechowego.
Akademia tortu - Czekoladowe Cakesicles z żelką jabłkową-3
Dodajemy rozpuszczoną czekoladę.
Akademia tortu - Czekoladowe Cakesicles z żelką jabłkową-5
Dodajemy łyżkę Paillete Feuilletine.
Akademia tortu - Czekoladowe Cakesicles z żelką jabłkową-7
Wszystkie składniki mieszamy w mikserze na najniższych obrotach.
Akademia tortu - Czekoladowe Cakesicles z żelką jabłkową-6

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania ciasta czekoladowego na cakesicles Żaneta użyła okruszków biszkoptu z TEGO przepisu.
  • Moje foremki do cakesicles są rozmiaru: 6.5cm wysokości x 3.5 cm szerokości. Do jednego cakesicle zużyłam około 35g ciasta.
  • Do dekoracji niektórych cakesicles użyłam szablonu – tak jak pokazywałam to w tutorialu Cakesicles na Halloween.
  • Na cakesicles można też nałożyć jadalny zamsz. Jak przygotować jadalny zamsz pokazała Żaneta Wasilewska w jednej z naszych sesji na żywo.
  • Ozamszowane cakesicles możecie udekorować posypką.
  • Do czekoladowych Cakesicles Żaneta użyłam czekoladę mleczną Callebaut. Można ją oczywiście zastąpić inną, gorzką czy białą.
  • W tym przepisie Żaneta użyła prażynki Paillete Feuilletine. Osobiście nie przepadam za ich teksturą w cakesicles bo trochę nasiąkają wilgocią z ciasta i nie są chrupiące, tak jak w prażynkach.
  • Do cakesicles można również dodać bakalie lub posiekane orzechy.
  • W zamian można dodać garść Crispearls – bardzo fajnie chrupią w cakesicles!
  • Pamiętajcie, że ciasto czekoladowe na cake pops czy cakesicles może zmienić smak w zależności od rodzaju masła czekoladowego jakiego użyjecie!
Czekoladowe Cakesicles

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Czekoladowe Cakesicles

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Czekoladowe cakesicles

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe