Czekolda plastyczna

Czekolada plastyczna ma wszechstronne zastosowanie w dekoracji tortów. Świetnie nadaje się do modelowania figurek postaci, tworzenia czekoladowych kwiatów, kokard jak i wielu innych dekoracji. Można nią nawet opanelować tort!
Keyword Czekolada plastyczna

Składniki

  • 100 g białej czekolady lub surogatu typu Wilton Candy Melts
  • 40 g syropu glukozowego lub kukurydzianego (corn syrop)

Instrukcje

  1. Czekoladę roztopić w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej.

  2. Rozpuszczoną czekoladę dokładnie mieszamy aby pozbyć się grudek.

  3. Syrop lekko podgrzewamy. Syrop powinien mieć tę samą temperaturę co rozpuszczona czekolada.

  4. Dodajemy syrop do rozpuszczonej czekolady i powoli, lekko mieszamy tylko do momentu aż składniki się połączą. 

  5. Czekoladę zawijamy w folię spożywczą i odkładamy aż się stężeje, po czym wyrabiamy na gładką masę aby pozbyć się grudek.

Notatki

Zbyt długie mieszanie po dodaniu syropu, zważy czekoladę.

Czekoladę najlepiej zabarwić dodając barwnika w żelu do syropu kukurydzianego.

Czekoladę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku aby nie wyschła. 

Czekolada plastyczna idealnie nadaje się do figurek jak i wielu innych dekoracji.

5/5 (1 Review)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *