Szukaj

Czarny drip

Bardzo popularne i bardzo efektowne są torty z polewą czekoladową tzw. drip cake. Czarny drip to nic innego jak połączenie czekolady, śmietanki i czarnego barwnika spożywczego. Przygotowanie drip’u mogłoby się więc wydawać proste, niestety wielu osobom przysparza ono problemów.

Jak zrobić czarną polewę na tort? O pomoc poprosiłam więc Dominikę, którą większość z Was pewnie już zna z tutorialu, który przygotowała dla nas na Święta Wielkanocne – Ale Jaja!

Dominika poda wam swój przepis i pokaże jak robi czarny drip z gorzkiej czekolady. Czarny drip idealnie nadaje się do dekoracji męskich tortów.

Jeżeli potrzebujesz przygotować biały lub kolorowy drip – kliknij TUTAJ i zobacz jak!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Blender ręczny
Rózga
Waga

Przepis na czarny drip do tortu

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

kategoria

Drip

Czarny Drip

Składniki

  • 50 g śmietany kremówki min. 36%
  • 50 g czekolady max 50% kakao
  • czarny barwnik

Instrukcje

  1. Do szklanego naczynia odmierzyć śmietanę i dodać połamaną na kostki gorzką czekoladę.
  2. Włożyć do mikrofali na 20 sekund.
  3. Następnie wyjąć i wymieszać. Jeżeli bedą jeszcze nierozpuszczone kawałki czekolady, czynność powtórzyć.
  4. Następnie dodać do ciepłej polewy barwnik i wymieszać.
  5. Odstawić na chwilkę, aby polewa zaczęła nabierać intensywnego koloru.
  6. Przelać do butelki lub worka cukierniczego. Można rownież lać prosto z łyżeczki na brzegi zimnego tortu.

UWAGA

Czekoladę razem ze śmietanką rozpuszczam interwałowo w mikrofali. Dlaczego interwałowo? Żeby jej nie spalić i żeby się nie zwarzyła. Po każdym wyłączeniu mieszam, aby wyrównać temperaturę.

Jakiej czekolady użyć do dripu?

Polewę można zrobić z każdego rodzaju czekolady: z białej, mlecznej jak również z gorzkiej czekolady.

Nie ma niezawodnych proporcji – dużo zależy od czekolady i jej zawartości kakao, jak rownież od śmietanki i jej zawartości tłuszczu. Ja używam czekolady deserowej z Lidla i śmietany kremówki 48% (double cream).

Do przygotowania polewy będą nam potrzebne: waga, naczynie żaroodporne lub szklana miska, kubek z miarką i silikonowa szpatułka.

czarny drip

Jak zrobić czarny drip

CzarnyDrip2
50g gorzkiej czekolady
CzarnyDrip3
50ml śmietany kremówki
CzarnyDrip4
Wkładamy do szklanego naczynia i podgrzewamy w mikrofalówce przez 20 sekund.
CzarnyDrip5
Jeżeli po wyjęciu i wymieszaniu bedą jeszcze nierozpuszczone kawałki czekolady, czynność powtórzyć.
CzarnyDrip6
Następnie dodać do ciepłej polewy barwnik i wymieszać.
CzarnyDrip7
Polewę odstawić na chwilkę, aby zaczęła nabierać intensywnego koloru.

Dlaczego drip popękał?

Czarny drip popękał - co jest tego przyczyną?
Tak jak pisałam wyżej, do przygotowania drip'u można użyć każdej czekolady pamiętając jednak o tym, iż w zależności od jej rodzaju, zmieni się proporcja śmietanki do czekolady. Zwróćcie uwagę na zawartość kakao w czekoladzie jakiej używacie - im większa zawartość kakao tym czekolada jest twardsza.  Nieodpowiednia proporcja śmietanki do czekolady (jej rodzaju) będzie przyczyną popękanego dripu.

Przydatne uwagi

Przy gorzkiej czekoladzie, najlepiej zaczynać od proporcji 1:1. Duże znaczenie ma zawartość kakao w czekoladzie z jakiej chcecie zrobić drip. Im większa zawartość kakao tym bardziej gęsty drip. Czekolada deserowa, na której pracuję ma 50% zawartości kakao.

Kiedy wydaje wam się, że po rozpuszczeniu w mikrofali polewa jest za rzadka, dodajcie 2-3 kostki czekolady, jeśli za gęsta dolejcie trochę śmietanki. Jeśli nie macie mikrofali, śmietankę z czekoladą można rozpuścić w kąpieli wodnej. Najlepszym barwnikiem będzie barwnik do czekolady, ale można również użyć barwnika w żelu a nawet pudrowego. Nie polecam barwników w płynie do aerografu ponieważ rozrzedzają one polewę. Ja używam barwnika firmy EdibleArt.

  • Polewa nie będzie od razu miała  intensywnego koloru, nabierze go po czasie.
  • Drip można przelać do butelki, można rownież lać prosto z łyżeczki lub z worka cukierniczego.
  • Ja nie studzę polewy. Leję kiedy jest lekko ciepła na bardzo mocno schłodzony tort.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić tort
Jak zrobić tort? Porady dla początkujących
Obsługa posprzedażowa
Obsługa posprzedażowa

Przypnij na pinterest

Czarny drip

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

13 Responses

  1. Ja chcialam zapytać dlaczego drip na torcie mi pęka? Zawsze robię drip z proporcji 1:1 ewentualnie pozniej go rozrzedzam jak jest za gęsty. Pierwszym razem po wyjęciu z lodówki tortu drip byl okey ale juz drugi i trzeci raz drip mi popekal na torcie i nie wiem dlaczego.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Czarny drip

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe