Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Bardzo popularne i bardzo efektowne są torty z polewą czekoladową tzw. drip cake. Czarny drip to nic innego jak połączenie czekolady, śmietanki i czarnego barwnika spożywczego. Przygotowanie drip’u mogłoby się więc wydawać proste, niestety wielu osobom przysparza ono problemów.
Jak zrobić czarną polewę na tort? O pomoc poprosiłam więc Dominikę, którą większość z Was pewnie już zna z tutorialu, który przygotowała dla nas na Święta Wielkanocne – Ale Jaja!
Dominika poda wam swój przepis i pokaże jak robi czarny drip z gorzkiej czekolady. Czarny drip idealnie nadaje się do dekoracji męskich tortów.
Jeżeli potrzebujesz przygotować biały lub kolorowy drip – kliknij TUTAJ i zobacz jak!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
15 minut
Drip
UWAGA
Czekoladę razem ze śmietanką rozpuszczam interwałowo w mikrofali. Dlaczego interwałowo? Żeby jej nie spalić i żeby się nie zwarzyła. Po każdym wyłączeniu mieszam, aby wyrównać temperaturę.
Polewę można zrobić z każdego rodzaju czekolady: z białej, mlecznej jak również z gorzkiej czekolady.
Nie ma niezawodnych proporcji – dużo zależy od czekolady i jej zawartości kakao, jak rownież od śmietanki i jej zawartości tłuszczu. Ja używam czekolady deserowej z Lidla i śmietany kremówki 48% (double cream).
Do przygotowania polewy będą nam potrzebne: waga, naczynie żaroodporne lub szklana miska, kubek z miarką i silikonowa szpatułka.
Przy gorzkiej czekoladzie, najlepiej zaczynać od proporcji 1:1. Duże znaczenie ma zawartość kakao w czekoladzie z jakiej chcecie zrobić drip. Im większa zawartość kakao tym bardziej gęsty drip. Czekolada deserowa, na której pracuję ma 50% zawartości kakao.
Kiedy wydaje wam się, że po rozpuszczeniu w mikrofali polewa jest za rzadka, dodajcie 2-3 kostki czekolady, jeśli za gęsta dolejcie trochę śmietanki. Jeśli nie macie mikrofali, śmietankę z czekoladą można rozpuścić w kąpieli wodnej. Najlepszym barwnikiem będzie barwnik do czekolady, ale można również użyć barwnika w żelu a nawet pudrowego. Nie polecam barwników w płynie do aerografu ponieważ rozrzedzają one polewę. Ja używam barwnika firmy EdibleArt.
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
13 Responses
Super pomogła mi ta strona dziękuję bardzo
Bardzo się cieszę 😀
Witam.Chcę zrobić drip z mlecznej czekolady na tortownicę 26 cm i na boki i wierzch tortu,jakie proporcje zrobić??śmietankę mam 30 %?
Jak zabarwić na czarno krem maślany na bezie wychodzi mi szary planuje zrobić czarny drip
Do tego potrzebny jest barwnik olejowy, on jest całkowicie pozbawiony wody w składzie, dlatego idealnie barwi wszelkiego rodzaju kremy maślane, ganache czy dripy 🙂
Czy można zrobić mirror glaze drip? Albo w jaki sposób nadać połysku dripowi?
Ja chcialam zapytać dlaczego drip na torcie mi pęka? Zawsze robię drip z proporcji 1:1 ewentualnie pozniej go rozrzedzam jak jest za gęsty. Pierwszym razem po wyjęciu z lodówki tortu drip byl okey ale juz drugi i trzeci raz drip mi popekal na torcie i nie wiem dlaczego.
A ile % zawartości kakao miała czekolada, jaki rodzaj biała , czy mleczna, czy gorzka (bo do każdej są inne proporcje) i ile % miała śmietanka ?