CupCakes - Babeczki

Porcje 24 babeczki
Autor Magnolia Bakery

Składniki

  • 250 g masła
  • 340 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki samorosnącej self-rising flour*
  • 175 g mąki pszennej
  • 235 ml mleka 215g
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli (opcjonalnie)

Instrukcje

  1. Formę do pieczenia babeczek wyłożyć foremkami.
  2. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodać jajka, po jednym, po dodaniu każdego dobrze mieszając.
  4. Mąkę podzielić na 4 partie i dodawać do masy.
  5. Na przemian z mlekiem, dobrze mieszając po dodaniu każdej partii.
  6. Do masy można dodać kawałki czekolady.
  7. Każdą foremkę do babeczek wypełnić masą do 3/4 jej wysokości.
  8. Piec 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.

Notatki

Jeżeli nie mamy mąki samorosnącej, zamiennie możemy użyć zwykłej mąki pszennej wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli.

Babeczki najlepiej smakują upieczone w dniu spożycia 🙂

5/5 (1 Review)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *