CupCakes - Babeczki

24 babeczki

CupCakes - Babeczki

Składniki

  • 250g masła
  • 340g cukru
  • 4 jajka
  • 200g mąki samorosnącej (self-rising flour)*
  • 175g mąki pszennej
  • 235 ml mleka (215g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli (niekoniecznie)

Sposób przygotowania

  1. Jeżeli nie mamy mąki samorosnącej, zamiennie możemy użyć zwykłej mąki pszennej wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli.
  2. Formę do pieczenia babeczek wyłożyć foremkami.
  3. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.
  4. Dodać jajka, po jednym, po dodaniu każdego dobrze mieszając.
  5. Mąkę podzielić na 4 partie i dodawać do masy.
  6. Na przemian z mlekiem, dobrze mieszając po dodaniu każdej partii.
  7. Do masy można dodać kawałki czekolady.
  8. Każdą foremkę do babeczek wypełnić masą do 3/4 jej wysokości.
  9. Piec 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.
https://akademiatortu.pl/przepisy/cupcakes-babeczki-muffiny/

Dodaj komentarz