Owocowy cobbler

Jak zapewne wiecie, jestem ogromną fanką tradycyjnych potraw i prostych przepisów. Często te dwa faktory idą w parze, gdyż tradycyjne potrawy na ogół są właśnie proste, by paniom domu nie dodawać pracy do i tak napiętych grafików. 

Takim właśnie prostym, tradycyjnym deserem w USA jest cobbler. Jest to nic innego jak zapieczona na owocach kruszonka. Oczywiście – jak to bywa z wieloma tradycyjnymi daniami – w każdym domu Cobbler wygląda trochę inaczej. Rzecz jasna przygotowuje się go z sezonowych owoców – tutaj panuje zupełna dowolność. Ja najbardziej lubię miks truskawek, borówek i malin, które są słodkie, ale nie mdłe i mają swój charakterek.

Można je przykryć porwanym kruchym ciastem, zmielonymi herbatnikami z masłem, ale ja stosuję zwykłą polską, swojską kruszonkę. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, z kulką lodów waniliowych, w leniwy poranek.

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Miarka, Miska, Naczynie żaroodporne, Rózga, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na owoce pod kruszonką

 

Cobbler

Zapiekane owoce pod kruszonką

Magda Kubiś
Cobbler to tradycyjny amerykański deser. To nic innego jak zapieczona na owocach kruszonka!
porcje 10 porcji

Składniki
  

Owoce

  • 1 kg owoców truskawek, malin, borówek, brzoskwiń itp.
  • 1/2 szklanki brązowego cukru może być kryształ
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu wedle uznania

Kruszonka

  • 250 g mąki krupczatki
  • 250 g zimnego masła
  • 250 g brązowego cukru może być kryształ
  • skórka z otartej cytryny

Instrukcje
 

  • Sok pomarańczowy, skrobię i cynamon wymieszać razem.
  • Owoce umyć, osuszyć.
  • Do owoców dodać cukier i wymieszać tak, aby owoce były pokryte.
  • Owoce przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sokiem pomarańczowym.
  • Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki wymieszać razem w malakserze lub Termomiksie, tylko tyle aby powstała sypka masa.
  • Posypać kruszonką owoce.
  • Piec ~1 godziny w 170C (350F).

Jak zrobić cobbler czyli zapiekane owoce pod kruszonką

Przygotować naczynie żaroodporne ~ 23 cm x 33cm. Piekarnik rozgrzać do 170C (350F).

Cobbler
Większe owoce pokroić na kawałki.
Cobbler
Do soku pomarańczowego dodać skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą.
Cobbler
Dodajemy cynamon i inne przyprawy.
Cobbler
I dokładnie mieszamy.
Owocowy cobbler
Do owoców dodajemy cukier i dobrze mieszamy, tak aby pokryć wszystkie owoce.
Owocowy cobbler
przygotowane owoce wkładamy do blaszki lub naczynia żaroodpornego.
Owocowy cobbler
zapiekane owoce pod kruszonką
Kruszonkę rozkładamy równomiernie na całej powierzchni owoców.
zapiekane owoce pod kruszonką
Cobbler zapiekane owoce pod kruszonką
Zapiekamy!

Przydatne uwagi

  • Naczynia żaroodpornego niczym wcześniej nie smaruję. Tradycyjnie do pieczenia ciast używam smarowidła do blach jednak tutaj nie jest ono potrzebne.
  • Do przygotowania deseru można użyć mrożonych owoców. Owoców nie odmrażam – zamrożone daję pod kruszonkę i zapiekam.
  • Zamiast skrobi kukurydzianej można użyć ziemniaczanej.
  • Zamiast mąki krupczatki można użyć zwykłej, jednak efekt nie jest taki sam. Na mące krupczatce kruszonka jest po prostu bardziej krucha :)

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Torty komunijne 2022
Blog
Magda Kubiś

Torty komunijne 2022

Sezon komunijny kiedyś był zdecydowanie majowy, teraz trochę nam się rozciągnął – trwa od kwietnia do września, a nawet i w inne miesiące zdarzają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale