5 from 1 vote
Drukuj

Biszkopt Czekoladowy

Keyword Biszkopt
Autor Moje Wypieki

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki kakao
  • 4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki maślanki lub kefiru eng. butter milk
  • 1 szklanka oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki świeżo zaparzonej gorącej kawy bez fusów

Instrukcje

  1. Wsypać wszystkie suche składniki do miski.
  2. Wymieszać mikserem.
  3. Wlać wszystkie składniki oprócz kawy.
  4. Wymieszać aż nie będzie widocznych grudek.
  5. Mieszając na wolnych obrotach, powoli dolewać kawę.
  6. Zatrzymać mikser i zebrać ciasto z brzegów i znów wymieszać parę minut.
  7. Ciasto rozlać, do wcześniej wysmarowanych smarowidłem do blach, tortownic.

  8. Piec w temperaturze 170C do momentu aż włożony w środek ciasta patyczek będzie suchy. Około 40 minut.

Notatki

Ciasto nie nadaje się do pieczenia w rantach - jest za rzadkie.

Upieczone, przestudzone i zawinięte szczelnie w folię spożywczą, blaty można zamrozić.

0/5 (0 Reviews)

1 thought on “Biszkopt czekoladowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *