Biszkopt Czekoladowy

3 biszkopty fi20, 5cm wysokie

Biszkopt Czekoladowy

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki kakao
  • 4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki maślanki lub kefiru (butter milk)
  • 1 szklanka oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki świeżo zaparzonej gorącej kawy (bez fusów)

Sposób przygotowania

  1. Wsypać wszystkie suche składniki do miski.
  2. Wymieszać mikserem.
  3. Wlać wszystkie składniki oprócz kawy.
  4. Wymieszać aż nie będzie widocznych grudek.
  5. Mieszając na wolnych obrotach, powoli dolewać kawę.
  6. Zatrzymać mikser i zebrać ciasto z brzegów i znów wymieszać parę minut.
  7. Ciasto rozlać do przygotowanych wcześniej tortownic.
  8. Piec w temperaturze 170C do momentu aż włożony w środek ciasta patyczek będzie suchy. Około 40 minut.
https://akademiatortu.pl/przepisy/biszkopt-czekoladowy-tluszczowy/

Oryginalny przepis: Moje Wypieki

Blaty można zmrozić w workach foliowych, dodatkowo szczelnie owijając każdy w folię spożywczą
Zobacz również

Dodaj komentarz