20% OFF

Kod: BF2020

Dni
Godziny
Minuty
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Słownictwo cukiernicze w różnych językach

Internet jest absolutnie doskonałym narzędziem do nauki samodzielnego gotowania, czy pieczenia, dekorowania albo wykonywania wszelkich innych robótek ręcznych. Każdy jest w stanie znaleźć tutoriale, przepisy, całe portale w formie opisowej, fotograficznej i video, które w przystępny sposób przygotują go do wykonania ciast, tortów, pralin, czegokolwiek, co sobie wymarzy.

Jednak pod wiekszością przepisów, jakie widuję w sieci wiszą rozbudowane ciągi komentarzy składających się głównie z takich treści: „kremówka to ile ma procent”? „co to jest double cream i czym mogę zastąpić”? „śmietanka kokosowa to to samo, co mleko kokosowe”? i tak dalej, w kilometry. A gdy przyjdzie do nazw narzędzi wykorzystywanych w cukiernictwie, radości nie ma końca 😉 

Co więcej, Internet jest wszystkojęzyczny i wiecznie potykamy się o nazwy własne w rodzimych językach, nie do końca wiedząc, co to jest. Pomyślałam więc, że zgromadzę dla Was bazę najbardziej popularnego słownictwa z naszej branży w różnych językach. Przyda się na pewno!

Jeżeli szukacie sklepów, gdzie można te wszystkie przydasie kupić w kraju, w którym mieszkacie – zerknijcie na naszą listę sklepów z akcesoriami do dekoracji tortów.

Znajdź język

Angielski

Polski English USA English UK
Aerograf Airbrush
Atrapa Cake dummy
Barwniki do aerografu Airbrush colors Airbrush colours
Barwniki spożywcze Food colors / Icing colors
Barwniki spożywcze - pyłki Petal dusts
Barwniki w żelu Gel food colors
Cukier brązowy Brown sugar (light or dark)
Cukier puder Powdered sugar Icing sugar
Cukier trzcinowy Cane sugar
Czekolada plastyczna Modeling chocolate
Druty florystyczne Floral wires (paper covered)
Ekstruder do masy cukrowej Fondant extruder
Folia rantowa Cake collar acetate sheets
Formy silikonowe Silicone molds Silicone moulds
Gruby podkład pod tort Cake drum
Izomalt Isomalt
Lukier królewski Royal icing
Masa cukrowa / lukier plastyczny Fondant Icing
Masa do figurek / kwiatów Gum paste
Mata do koronek Silicone lace mold Silicone lace mould
Mata samoregenerująca Self healing cutting mat
Mata silikonowa Silicone mat / Silpat mat / Pastry mat
Mata strukturalna Impression mat
Narzędzia do modelowania Fondant modeling tools
Narzędzie Drezdeńskie Dresden tool
Narzędzie kulkowe Ball tool
Nóż strunowy Cake leveler
Packa Fondant smoother
Palnik cukierniczy Culinary torch / Kitchen torch
Patera (ozdobna) Cake platter
Patyczki do szaszłyka Skewers (wooden)
Pisaki spożywcze Edible pens
Podkład pod tort Cake circle
Posypka Sprincles
Posypka - kulki Drages
Rant Cake ring / cake collar
Rękaw/worek cukierniczy Pastry bag
Skalpel Scalpel / X-acto knife
Skrobka Bench Scraper / Cake smoother / Frosting scraper
Szpatuła Spatula
Szpatula wygięta Offset spatula
Śmietana kremówka Heavy whipping cream Whipping cream / Double cream
Talerz obrotowy Cake decorating turntable / cake turntable
Taśma florystyczna Floral tape
Tłuszcz roślinny (Planta) Crisco Trex
Tylka Icing tip / piping tip
Tynk Icing
Unerwiacze (wzorniki do płatków i liści) Veiners
Wałek Rolling pin
Wykałaczka Toothpick
Wykrawaczki Cutters (cookie cutters)
Wykrawaczki do kwiatów Flower petal cutters
Wykrawaczki do literek Alphabet cutters / Tappits
Żel dekoracyjny Piping gel / deco gel

Francuski

Z nazwami podstawowych narzędzi do dekoracji tortów w języku francuskim pomogła mi Iza Rink, właścicielka cukierni Patisserie Passion Gateau. Dziękuję 🙂

Polski Francuski
Aerograf Aerographe pâtissière
Atrapa Polystyrène
Barwniki do aerografu Colorants aerographe
Barwniki spożywcze Colorants alimentaires
Barwniki spożywcze - pyłki Colorants alimentaires en poudre
Barwniki w żelu Colorants alimentaires gel
Cukier brązowy Sucre marrons
Cukier puder Sucre glaces
Cukier trzcinowy Sucre cassonade
Czekolada plastyczna Pâte de chocolat modelage
Druty florystyczne Tiges à fleurs
Ekstruder do masy cukrowej Extrudeur pâte à sucré
Folia rantowa Rouleau transparent
Formy silikonowe Moules silicones
Gruby podkład pod tort Plateau epais
Izomalt Isomalt
Masa cukrowa / lukier plastyczny Pâte à sucre
Masa do figurek / kwiatów Pâte de modelage
Mata do koronek Tapis dentelle
Mata samoregenerująca Tapis de cuisson régénérateur
Mata silikonowa Tapis silicone
Mata strukturalna Tapis de structure
Narzędzia do modelowania Outils de modelage
Narzędzie Drezdeńskie Outils dresden
Narzędzie kulkowe Embauchoirs boulé
Nóż strunowy Lyre / scie à génoise
Packa Liseur rectangulaire
Palnik cukierniczy Chalumeau de pâtissière
Patera (ozdobna) Présentoir à gâteau
Patyczki do szaszłyka Brochettes
Pisaki spożywcze Feutre alimentaire
Podkład pod tort Cartons pâtissière
Posypka Sprinkles
Posypka - kulki Billes
Rant Cercles patissiere
Rękaw/worek cukierniczy Pochés à douilles
Skalpel Scalpels
Skrobka Liseur
Szpatuła Spatules
Szpatula wygięta Spatules corne
Talerz obrotowy Plateau tournant
Taśma florystyczna Rubans de fleuriste
Tylka Douille
Tynk Plâtre
Unerwiacze (wzorniki do płatków i liści) Planche à veinage
Wałek Rouleau
Wykałaczka Curé- dents
Wykrawaczki Decoupoir
Wykrawaczki do kwiatów Emporté pièces fleurs
Wykrawaczki do literek Emporté pièces chiffres

Niemiecki

Niestety, szprechać po niemiecku nie umiem a mój zasób słów w tym języku ogranicza się do “ja” 🙂 O pomoc poprosiłam więc naszą subskrybentkę Anię Brodowską-Parchem pracowni tortów artystycznych Torten Wunderland. Danke!

Polski Niemiecki
Aerograf Airbrush
Atrapa die Atrappe
Barwniki do aerografu Airbrushfarben
Barwniki spożywcze Lebensmittelfarben
Barwniki spożywcze - pyłki Colorants alimentaires en poudre
Barwniki w żelu Lebensmittelfarben in Pulver
Cukier brązowy brauner Zucker
Cukier puder Puder Zucker
Cukier trzcinowy Rohrzucker
Czekolada plastyczna Modelierschokolade
Druty florystyczne floristik Draht
Ekstruder do masy cukrowej Fondant Presse
Folia rantowa Rantfolie
Formy silikonowe Silikonformen
Gruby podkład pod tort Tortenplatte/ Tortenuterlage Dick
Izomalt Isomalt
Masa cukrowa / lukier plastyczny Zuckermasse
Masa do figurek / kwiatów Modeliermasse/Modelierfondant
Mata do koronek Silikonmatte Spitzen
Mata samoregenerująca Silikonmatte/Backmatte Selbstregenerierend
Mata silikonowa Silikonmatte
Mata strukturalna Strukturmatte
Narzędzia do modelowania Modelierwerkzeug
Narzędzie Drezdeńskie Dresden Modelierwerkzeug
Narzędzie kulkowe Modelierwerkzeug Kugelkopf
Nóż strunowy Tortenbodenschneider/ Saiten (struna)
Packa Fondantglätter
Palnik cukierniczy Küchenbrenner
Patera (ozdobna) Deko Kuchenständer
Patyczki do szaszłyka Schaschlikspieße
Pisaki spożywcze Lebensmittelstifte
Podkład pod tort Tortenunterlage
Posypka Streusel
Posypka - kulki Zuckerbälle
Rant Tortenring
Rękaw/worek cukierniczy Spritzbeutel
Skalpel Skalpellmesser
Skrobka Tortenschaber
Szpatuła Glasurmesser
Szpatula wygięta Streichmesser
Śmietana kremówka Schlagsahne
Talerz obrotowy Drehteller
Taśma florystyczna Floristikband/Blumenbindeband
Tylka Spritztülle
Tynk
Unerwiacze (wzorniki do płatków i liści) Blütenblätter Veiner
Wałek Ausrollstab
Wykałaczka Zahnstocher
Wykrawaczki Austecher
Wykrawaczki do kwiatów Blumenausstecher
Wykrawaczki do literek Buchstabenausstecher

Niderlandzki

Z słownictwem w języku niderlandzkim pomogła mi jedna z naszych subskrybentek, Ewelina Jankowicz, właścicielka pracowni tortów artystycznych Sugar Garden w Holandii.

Polski Niderlandzki
Aerograf Airbrush
Atrapa Taart dummy
Barwniki do aerografu Airbrush kleurstoffen
Barwniki spożywcze Voedingskleurstoffen
Barwniki spożywcze - pyłki Poeder kleurstoffen
Barwniki w żelu Gel Kleurstoffen
Cukier brązowy Bruine suiker
Cukier puder Poedersuiker
Cukier trzcinowy Rietsuiker
Czekolada plastyczna Modeling chocolade
Druty florystyczne Bloemdraad
Ekstruder do masy cukrowej Fondant extruder
Folia rantowa Taartrandfolie/Acetaatfolie
Formy silikonowe Siliconen Mallen
Gruby podkład pod tort taartdrum
Izomalt Isomalt
Masa cukrowa / lukier plastyczny Fondant
Masa do figurek / kwiatów Modeleer paste
Mata do koronek Lace mat
Mata samoregenerująca Zelfherstellende snijmat
Mata silikonowa Siliconen Bakmat
Mata strukturalna Impression mat / Patroon mat
Narzędzia do modelowania Fondant Gereedschap Set
Narzędzie Drezdeńskie De dresden tool
Narzędzie kulkowe Modellering Bal
Nóż strunowy taartsnijder / taartzaag
Packa Smoother/ fondant smoother
Palnik cukierniczy Gasbrander
Patera (ozdobna) Taartbord
Patyczki do szaszłyka Spiesje
Pisaki spożywcze Eetbare stiften
Podkład pod tort Cakeboard
Posypka Sprinkles
Posypka - kulki Suikerparels
Rant Cakeboard
Rękaw/worek cukierniczy Spuitzak
Skalpel Scalpelmes
Skrobka Schraper
Szpatuła Taart Spatel
Szpatula wygięta Schuine taart spatel
Talerz obrotowy DraaibaarTaartplateau
Taśma florystyczna bloemtape
Tylka spuitmondjes
Tynk Icing
Unerwiacze (wzorniki do płatków i liści) Blaadje Mal / bladvorming
Wałek Deegroller
Wykałaczka Tandenstoker
Wykrawaczki Uitstekers
Wykrawaczki do kwiatów Bloem stekers
Wykrawaczki do literek Letter stekers

Jeżeli chcesz abyśmy dodali inne języki lub słowa – daj zna w komentarzu!

Przypnij na Pinterest!

O AUTORZE

Magda Kubiś

Magda Kubiś

Twórca Akademii Tortu - najlepszej szkoły online stylu angielskiego! Entuzjastka wszystkiego co słodkie. Dekoratorka, żona, mama 3 córek.

Podoba Ci się? Udostępnij Post!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Logo akademia tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





słowniczek

Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!

wysłaliśmy email

sprawdź skrzynkę

Za chwilkę powinieneś otrzymać od nas email. Upewnij się, że nie wylądował on w spamie lub innym folderze w Twojej skrzynce email. Aby temu zapobiec dodaj info@akademiatortu.pl do listy bezpiecznych nadawców.
Miłego Dnia!