20% OFF

Kod: BF2020

Dni
Godziny
Minuty
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Słownictwo cukiernicze w 4 językach

Internet jest absolutnie doskonałym narzędziem do nauki samodzielnego gotowania, czy pieczenia, dekorowania albo wykonywania wszelkich innych robótek ręcznych. Każdy jest w stanie znaleźć tutoriale, przepisy, całe portale w formie opisowej, fotograficznej i video, które w przystępny sposób przygotują go do wykonania ciast, tortów, pralin, czegokolwiek, co sobie wymarzy.

Jednak pod wiekszością przepisów, jakie widuję w sieci wiszą rozbudowane ciągi komentarzy składających się głównie z takich treści: „kremówka to ile ma procent”? „co to jest double cream i czym mogę zastąpić”? „śmietanka kokosowa to to samo, co mleko kokosowe”? i tak dalej, w kilometry. A gdy przyjdzie do nazw narzędzi wykorzystywanych w cukiernictwie, radości nie ma końca 😉 

Co więcej, Internet jest wszystkojęzyczny i wiecznie potykamy się o nazwy własne w rodzimych językach, nie do końca wiedząc, co to jest. Pomyślałam więc, że zgromadzę dla Was bazę najbardziej popularnego słownictwa z naszej branży w różnych językach. Przyda się na pewno!

Jeżeli szukacie sklepów, gdzie można te wszystkie przydasie kupić w kraju, w którym mieszkacie – zerknijcie na naszą listę sklepów z akcesoriami do dekoracji tortów.

Znajdź język

Angielski

wdt_ID Polski English USA English UK
1 Aerograf Airbrush
2 Atrapa Cake dummy
3 Barwniki do aerografu Airbrush colors
4 Barwniki spożywcze Food colors / Icing colors
5 Barwniki spożywcze - pyłki Petal dusts
6 Barwniki w żelu Gel food colors
7 Cukier brązowy Brown sugar (light or dark)
8 Cukier puder Powdered sugar Icing sugar
9 Cukier trzcinowy Cane sugar
10 Czekolada plastyczna Modeling chocolate

Francuski

Z nazwami podstawowych narzędzi do dekoracji tortów w języku francuskim pomogła mi Iza Rink, właścicielka cukierni Patisserie Passion Gateau. Dziękuję 🙂

wdt_ID Polski French
1 Aerograf aerographe pâtissière
2 Atrapa polystyrène
3 Barwniki do aerografu colorants aerographe
4 Barwniki spożywcze colorants alimentaires
5 Barwniki spożywcze - pyłki colorants alimentaires en poudre
6 Barwniki w żelu colorants alimentaires gel
7 Cukier brązowy sucre marrons
8 Cukier puder sucre glaces
9 Cukier trzcinowy sucre cassonade
10 Czekolada plastyczna pâte de chocolat modelage

Niemiecki

Niestety, szprechać po niemiecku nie umiem a mój zasób słów w tym języku ogranicza się do “ja” 🙂 O pomoc poprosiłam więc naszą subskrybentkę Anię Brodowską-Parchem pracowni tortów artystycznych Torten Wunderland. Danke!

wdt_ID Polski Niemiecki
1 Aerograf Airbrush
2 Atrapa die Atrappe
3 Barwniki do aerografu Airbrushfarben
4 Barwniki spożywcze Lebensmittelfarben
5 Barwniki spożywcze - pyłki Lebensmittelfarben in Pulver
6 Barwniki w żelu Lebensmittelfarben Gel/Paste
7 Cukier brązowy brauner Zucker
8 Cukier puder Puder Zucker
9 Cukier trzcinowy Rohrzucker
10 Czekolada plastyczna Modelierschokolade

Niderlandzki

Z słownictwem w języku niderlandzkim pomogła mi jedna z naszych subskrybentek, Ewelina Jankowicz, właścicielka pracowni tortów artystycznych Sugar Garden w Holandii.

wdt_ID Polski Niderlandzki
1 Aerograf Airbrush
2 Atrapa Taart dummy
3 Barwniki do aerografu Airbrush kleurstoffen
4 Barwniki spożywcze Voedingskleurstoffen
5 Barwniki spożywcze - pyłki Poeder kleurstoffen
6 Barwniki w żelu Gel Kleurstoffen
7 Cukier brązowy Bruine suiker
8 Cukier puder Poedersuiker
9 Cukier trzcinowy Rietsuiker
10 Czekolada plastyczna Modeling chocolade

Jeżeli chcesz abyśmy dodali inne języki lub słowa – daj zna w komentarzu!

Przypnij na Pinterest!

O AUTORZE

Magda Kubiś

Magda Kubiś

Twórca Akademii Tortu - najlepszej szkoły online stylu angielskiego, oraz portalu Cake Room! Entuzjastka wszystkiego co słodkie. Dekoratorka, żona, mama 3 córek.

Podoba Ci się? Udostępnij Post!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

2 odpowiedzi

  1. Kilka błędów w j.niemieckim:
    Airbrushfarben = Airbrush Farben
    Modelierschokolade = Modellierschokolade
    floristik Draht =Dekodrath
    Rantfolie = Randfolie/Tortentrandfolie
    itd.
    Masa cukrowa to po prostu Fondant
    sporo literówek
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama

Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Dołącz do Akademii Tortu!

Logo akademia tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd

słowniczek

Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!