Akcesoria i narzędzia pracy…

Kiedy zaczynałam swoją przygodę z dekorowaniem tortów, najtrudniej było mi znaleźć informacje o tym od czego zacząć. Dla tych początkujących postanowiłam więc zgromadzić w jednym miejscu listę niezbędnych akcesoriów od których warto zacząć. Mam nadzieję, iż te informacje pozwolą Wam zacząć przygodę z dekorowaniem tortów i nie tracić tygodni na szukaniu informacji (często sprzecznych). 

Poniżej znajdziecie listę akcesoriów, tych podstawowych, których używam przy pracy z każdym tortem jak i tych, które po prostu fajnie jest mieć. W nawiasach umieściłam amerykańsko-angielskie odpowiedniki nazw – mogą się one różnić od nazw brytyjskich.

Podstawowe narzędzia pracy
pastry-bag
  1. Waga
  2. Wałek
  3. Podkłady pod tort
  4. Stolik obrotowy
  5. Mata antypoślizgowa
  6. Szpatuła gładka wygięta, duża i mała
  7. Nóż do pizzy
  8. Poziomica
  9. Skrobka metalowa
  10. Packa
  1. Nóż strunowy
  2. Linijka
  3. Pędzle różnego rozmiaru
  4. Mała wygięta szpatułka
  5. Skalpel
  6. Nożyczki
  7. Szczypce wydłużone
  8. Przyrząd drezdeński (dresden tool) i kulka (można kupić w zestawie narzędzi do modelowania)
  9. Rękaw cukierniczy

Waga (baking / cooking / food scale) – szklanka szklance nie jest równa. Używanie objętości do pomiaru jest niedokładne a niewielkie zmiany mogą w dużym stopniu wpłynąć na wynik twojego przepisu. 

Wałek (rolling pin) – niezbędny jeżeli planujesz pracować z lukrem plastycznym (masą cukrową) lub czekoladą plastyczną.

Podkłady do tortów (cake circles) – używam zwykłych, okrągłych tekturek o grubości 3mm. Tych samych tekturek używam do robienia podstawek pod tort.

Stolik / talerz obrotowy (cake decorating turntable) – zdecydowanie ułatwia tynkowanie tortów. Można kupić tutaj.

Mata antypoślizgowa (non-slip mat) – zwykła mata antypoślizgowa, z której wycięłam kółka aby pasowały pod podkładkę na której stoi tort. Nie ma nic bardziej denerwującego niż ślizgający się po stanowisku pracy tort… Możesz kupić tutaj

Szpatułki wygięte (offset spatulas) – osobiście wolę szpatułki wygięte od prostych – mniejsze szanse niefortunnego dotknięcia tynku w trakcie pracy z tortem. Można kupić tutaj.

Nóż do pizzy (pizza wheel cutter) – bardzo wygodny do cięcia długich pasków masy. W przeciwieństwie do zwykłego noża nie zaciąga masy w trakcie krojenia. Tutaj możesz zobaczyć jak go używam, a tutaj kupić.

Poziomica (level) – używam by równo otynkować tort. Kliknij tutaj i zobacz jak.

Skrobak (bench scraper) – nie wygina się, ma kąt prosty, który jest bardzo pomocny przy tynkowaniu. Kliknij tutaj i zobacz dlaczego. Kupić możesz tutaj.

Packa (fondant smoother) – mocno polecam zakupić 2 packi. Packa służy do wygładzania masy cukrowej na torcie. Dwie packi przydadzą się do zrobienia ostrego kantu i nie tylko. Kliknij tutaj i zobacz. Kupić możesz tutaj.

Nóż strunowy (cake leveler) – upraszcza życie gwarantując równo przecięte blaty. Możesz kupisz tutaj.

Linijka (ruller) – zawsze się przydaje 🙂

Pędzle (decorating brushes)- do przyklejania dekoracji do tortow czy malowania – niezbędne! Kupić możesz tutaj.

Mała wygięta szpatułka (palette knife) – do podnoszenia dekoracji bez uszkodzenia. Można kupić tutaj 

Skalpel (scalpel) – zdecydowanie niezbędny, ostry i tańszy od nożyków Xacto. Możesz kupić tutaj – upewnij się, że zamawiasz ostrze #11 z rękojeścią.

Nożyczki (scissors) – użycia tych chyba nie trzeba tłumaczyć 🙂

Szczypce wydłużone (needle nose pliers) – bardzo przydatne w mocowaniu kwiatów i innych dekoracji jak i do cięcia drutów florystycznych. Kupić możesz tutaj.

Narzędzie drezdeńskie (dresden tool) i kulka (ball tool) – to dwa podstawowe narzędzia pracy przy dekoracji tortów, z reguły kupuje się je w zestawie narzędzi do modelowania. Kupić możesz tutaj.

Rękaw cukierniczy (pastry bag) – do tynkowania tortów i robienia “tamy” dookoła blatu biszkoptu. Zobacz jak to robić tutaj. Kupić możesz tutaj.

Akcesoria, które fajnie jest mieć...
  1. Maszynka do makaronu
  2. Wykrawaczki o podstawowych ksztltach: koło, kwadrat, prostokąt, owal, łza
  3. Znacznik rozstawny jednostronny
  4. Znacznik poziomy
  5. Urządzenie do wycinania koła
  6. Zestaw do wycinania wstążek / pasków
  1. Pistolet do masy cukrowej (Ekstruder)
  2. Podstawowe wykrawaczki do kwiatów
  3. Wykrawaczki do literek i cyfr
  4. Miarka krawiecka
  5. Pojemnik na cukier puder
  6. Grube słomki
  7. Szeroka linijka do quiltingu

Maszynka do makaronu (pasta machine) – ozdoby na torcie wyglądają znacznie lepiej kiedy wszystkie są równej grubości. 

Wykrawaczki (cookie cutters) – podsawowe kształty w różnych rozmiarach często się przydają.

Znacznik rozstawny (5 or 6 wheel pastry cutter) – kiedy potrzebujesz szybko wyciąć paski o równej szerokości – zdecydowanie szybciej i dokładniej można to zrobić tym urządzeniem niż linijką… Możesz kupić tutaj.

Znacznik poziomy (cake marker) – kiedy potrzeba przykleić na torcie paski i chcesz aby były w poziomie, bo na oko jeszcze ci nie wychodzi… Możesz kupić tutaj.

Urządzenie do wycinania koła (rotary circle cutter) – można ustawić średnicę i wyciąć koła w dużych rozmiarach. Możesz kupić tutaj a zobaczyć do czego używam tego urządzenia tutaj

Zestaw do wycinania pasków (ribbon cutter)  – w przeciwieństwie do znacznika rozstawnego, w tym można jednocześnie wyciąć pasek szeroki i wąski.

Ekstruder (fondant extruder) – zestaw przychodzi z wieloma przystawkami, którymi można wycisnąć różne długie kształty.

Podstawowe wykrawaczki do kwiatów – (flower petal cutters) zawsze znajdzie się tort, do którego dekoracji przydadzą się kwiatki. 

Wykrawaczki do liter i cyfr – (tappit or alphabet cutters) do robienia napisów. 

Miarka krawiecka (sawing tape measure) – do mierzenia obwodu i powierzchni tortu.

Pojemnik na cukier puder (steel dredges) – do podsypywania powierzchni na której będziemy pracować z masą cukrową. Można też użyć nowej, czystej pończochy 🙂

Grube słomki (fat drinking straws) – głównie służą jako wsporniki w tortach piętrowych lub z ukrytym piętrem, jak i do paru technik dekoracji tortów. Ja kupuję w Ikea.

Szeroka linijka (quilting ruler) – i masywna, raczej nie rusza się w trakcie pracy.

Mata samonaprawialna (self healing cutting mat) – przydatna do cięcia dekoracji z papieru cukrowego jak i opłatkowego. Możesz kupić tutaj.

Polecane sklepy

Akcesoria i narzędzia

Maty strukturalne

Instalacja

Barwniki

Wykrawaczki, dziurkacze

Kwiaty

Podkłady pod tort

Fotografowanie

Drukowanie

Wycinanie elektroniczne

Dodaj komentarz